|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 10:56, 13 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Coś zaniedbałam spisywanie przepisów a mam sporo nowych ale przy moim małym zbóju coraz trudniej coś napisać
Mam świetny przepis na pieczone pierogi, przedwczoraj je zrobiłam i wyszły pyyyycha
Pieczone pierogi z boczniakami
Ciasto:
10dkg drożdży
pół szklanki mleka (najlepiej ciepłego)
pół łyżeczki cukru
łyżka oliwy
2 szkl. mąki
łyżka otrębów
szczypta soli
Drożdże rozpuścić w mleku i dodać cukier, odstawić na 10min. Mąkę przesiać i połączyć z drożdżami i resztą składników. Ciasto nie może kleić się do rąk, ani być za twarde, więc ewentualnie dodajemy mleko lub mąkę. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30min. Najlepiej ciasto lekko natrzeć oliwą i przykryć woreczkiem foliowym i ściereczką, dzięki czemu nie wyschnie.
Farsz:
400g boczniaków
4-5 ząbków czosnku
1 cebula
pieprz, sól
50g orzechów włoskich
ciut natki pietruszki
Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić na oliwie, wrzucić w to pokrojone w kostkę boczniaki i posiekane orzechy, przesmażyć aż wyparuje prawie cała woda z grzybów. Doprawić solą pieprzem i natką pietruszki.
Ciasto po wyrośnięciu jeszcze zagnieść. Ja żeby nie bawić się w wycinanie kółek po prostu urywam kawałek ciasta, robię z niego kulkę i rozwałkowuję, podsypując trochę mąką.
Ulepione pierożki pieczemy na blasze wysmarowanej olejem lub na papierze do pieczenia w piekarniku przez 20 min. w 180st.
Możemy je podać z sosem:
1 jogurt naturalny
gałązka tymianku drobno pokrojonego
sól, pieprz
To jest porcja na ok. 20 pierogów. Po ulepieniu ich można je jeszcze zostawić na 10-15min. żeby podrosły, będą wtedy bardziej puszyste. Jeśli się od razu piecze wychodzą bardzo chrupiące.
Uwierzcie mi pierogi , szczególnie takie pieczone, nie są bardzo pracochłonne. Opis jest dużo dłuższy niż samo robienie
Zachęcam bo są pycha
Ostatnio zmieniony przez Justek dnia Wto 10:59, 13 Lis 2012, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 11:13, 13 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Jakie otreby? I strasznie duzo drozdzy, 40g by na bank starczylo.
|
|
Powrót do góry |
|
|
okoani
za stara na te numery
Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 1873
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Roztocze ;) Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:27, 13 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
przepis brzmi ciekawie, ale póki co nie do wypróbowania z tym farszem - córa od razu by chciała spróbować
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:54, 13 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Ja drożdże kupuję duże na wagę więc nawet nie wiem ile dokładnie dałam ale trochę ich dałam. Z 40g to bardziej kruche by wyszły. Okoani ja jak robiłam to dwa pierożki zrobiłam z innym farszem dla córki, akurat miałam swój pasztet z królika więc z tym jej zrobiłam. Albo jakiś owoc możesz wrzucić i jej na słodko wyjdzie
Możesz jej jeszcze pokroić mięso np. z obiadu i to wykorzystać jako farsz
Ostatnio zmieniony przez Justek dnia Wto 15:56, 13 Lis 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 16:30, 13 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
justek z 40 gramow na dwie szkl. maki nigdy nie wyjdzie kruche
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 17:49, 13 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Ja akurat z tv mam ten przepis, zrobiłam, u mnie wyszło super więc podaję tak jak było, a jak Ci nie pasuje to przecież nikt nie zmusza Cię tak robić, ani w ogóle tej potrawy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 17:58, 13 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
a co ty taka nerwowa mowie, ze mozna dac mniej drozdzy i wyjdzie i nie bedzie kruche.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 18:22, 13 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
może taki mam dzień
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:53, 13 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Aż musiałam wygooglować co to są boczniaki
justek, a nie chciałabyś nas odwiedzić i nam pogotować?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:01, 13 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Elwira, żałuj że nie znasz co to boczniaki. To chyba najlepsze grzyby! Podobno są bardzo dobrym źródłem białka dobrze przyswajalnego, porównywalnym do mięsa. Przynajmniej tak mówili jak podawali ten przepis najważniejsze że smakowo są bombowe!
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:26, 13 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Ja lubię grzyby, zbierać też, a takich jeszcze nie próbowałam. A teraz jest na nie sezon, czy dlaczego teraz podawali przepis?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 22:56, 13 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
boczniaki można kupić normalnie w sklepie, bo to są grzyby uprawiane jak pieczarki. Podawali je już kiedyś ale dopiero teraz spróbowałam ten przepis bo dostałam piękne boczniaki
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 23:04, 13 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
To się może kiedyś skuszę
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:00, 18 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
odkopuję!
Justek - wracaj do nas z przepisami!!!
Zaraz zabieram sie za zapiekankę
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:41, 18 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
Odkopałaś temat miło mi mogę wrzucać nowe, nie ma sprawy, jeśli jest zainteresowanie
Koszatniczko a co wolisz ciasta czy konkrety?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna
-> Kuchnia Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Następny
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Następny
|
Strona 8 z 10 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|