|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 22:02, 03 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Babcie i prapabcie wszystko na maśle robiły
Nie wiem od kiedy w Polsce można kupić margarynę.
Walczyłam też z mężem o to masło (bo u nas on głównie piecze ) i utrzymywał, że się nie da. Da się, nawet kruszonkę już robi z masła a z tym szło najoporniej, bo się uparł, że nie da rady.
Jakiś był program kulinarny i widz wygrał, że mógł swój przepis pokazać (Ewa gotuje?) i pani mówi, ......, ....., margaryna a tu prowadząca o nie żadna margaryna
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
matunia
za stara na te numery
Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 8:29, 04 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
ale numer..nie wiedziałam, że istnieje zupa rzodkiewkowa
Justek Ty masz w domu małego szkraba chęć i czas na pieczenie rogalików, jak Ty to robisz
Ostatnio zmieniony przez matunia dnia Pon 8:30, 04 Cze 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 9:21, 04 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Dziecko sprzedaję mężowi czy dziadkom, chcę jeść rogaliki to muszą zresztą ja strasznie lubię nowe rzeczy robić. Bardzo rzadko robię np. schabowe na obiad bo po prostu jest to za nudne chyba że wtedy szaleję z dodatkami, szparagi pieczone, sałata ze śmietaną lub inne takie najlepiej sezonowe warzywa.
Ogólnie to wolę konkrety robić. A z deserów to takie typu rogaliki, kokosanki. Takich zwykłych ciast nie lubię bo zawsze się boję że zakalec mi wyjdzie Chociaż babki lubię piec. Właśnie dawno nie piekłam
Edwarda, kruszonka to tylko i wyłącznie na maśle! Z margaryną to też nie lubię! Z tego programu "Ewa gotuje" mam przepis na ciasteczka żurawinowe, ale jeszcze go nie testowałam. Jak przetestuję to podam i Wam
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 9:28, 04 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
justek już czuję, że będę tu zaglądać
też lubię urozmaicone rzeczy jeść, nie mogłabym ciągle tego samego
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 9:54, 04 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Bebe nie tylko zaglądaj ale i wrzucaj swoje
A tak na serio dziewczyny toja jestem głodna nowych przepisów! mam rewelacyjne przepisy na zapiekanki, rissota, lassanie, ale tak bezinteresownie rozdawać
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nana
za stara na te numery
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 10:52, 04 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
ja jestem początkującym kucharzem - z domu rodzinnego wyniosłam jak zrobić schabowy i tyle
więc raczej po-podglądam Twoje przepisy A jeśli coś w życiu smacznego zrobiłam, to już to gdzieś wpisałam w różnych wątkach..
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 10:54, 04 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Spokojne ja tak tylko straszę lubię dzielić się przepisami więc postaram się często coś wrzucić. Muszę przejrzeć wszystkie wątki bo jakoś nie mam weny ostatnio na obiady
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 11:23, 04 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
też nie mam weny, ja schabowe uwielbiam i nigdy mi się nie znudzą
a jak już to zawsze można zrobić jakiś cordon blue czy coś dla odminy
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 11:43, 04 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
ja się trochę wstydzę dodawać moich przepisów, nawet częstować kogoś tym co zrobię, bo zawsze się martwię, że może to tylko mnie i mężowi smakuje, choć jak dotąd reakcja była pozytywna, tylko w sumie to gotować się sama uczę, w domu jakoś jedynie się pomagało obrać ziemniaki czy coś pokroić, choć bardzo lubię gotować
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:22, 04 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Justek poprosze o jakies przepis sprawdzony bezmiesny
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:17, 04 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Mario podam przepis na makaron ryżowy do chińsku. Ja dodaję pierś kurczaka ale możesz tego po prostu nie dodać i będzie też pyszne.
Bede nie ma co się wstydzić. Dania główne które tu piszę są praktycznie mojego pomysłu lub mix np kilku potraw. Bo najlepiej jest kombinować w kuchni
Makaron ryżowy po chińsku
250g makaronu ryżowego wstążki (może być również chiński jajeczny,też dobre wychodzi)
1 duża marchew
1 papryka czerwona świeża
1 średnia cebula
pierś z kurczaka
kapusta pekińska
garść pokrojonej pory (czyli ok. 1/3 całej w zależności od wielkości pory, jeśli ktoś woli ostrzejszy smak to kroimy część zieloną)
potarty świeży imbir
dwie łyżki sosu sojowego (+ łyżka do zaprawienia kurczaka)
ząbek potartego selera
ostra papryka
garść grzybów mung
sól
oliwa z oliwek lub pestek winogron
ok. 2 szkl bulinu
Grzyby mung zalewamy gorącą wodą po nasiąknięciu pokroić. Pierś kurczaka kroimy i doprawiamy sosem sojowym i ostrą papryką. Marchew pokroić w plasterki lub paski, paprykę w paski, cebulę w piórka. Wszystko smażymy a oliwie w dużym garnku na dużym ogniu i kolejny składnik dodajemy po zrumienieniu się poprzedniego. Zaczynam od kurczaka, smażę prawie do całkowitego usmażenia, potem dodaję cebulę, marchew, paprykę, por, seler, grzyby mung, (jeśli ktoś ma można dodać zaprawiane pędy bambusa). Dodajemy pozostałe składniki poza kapustą i makaron, zalewamy wszystko bulionem, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na wolnym ogniu jakieś 10-15 min, sprawdzając co jakiś czas czy jest dość płynu i ewentualnie dolewamy bulionu. W między czasie kroimy kapustę pekińską. Już po wyłączeniu palnika wrzucamy kapustę, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Po 5 min już można jeść. Można podawać z gotowym sosem słodko-pikantnym. Moja rodzina oszalała na puncie tego dania
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:18, 04 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
ja nie mogę eksperymentować, bo mój mąż po prostu tego nie zje
jest patriotą kulinarnym i nic co obce nie jest dla niego smaczne
nawet jeśli mówimy o zwykłym spagetti.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:31, 04 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
O kurcze to masz przechlapane. Moja rodzina jest otwarta na moje przypływy natchnienia i zje praktycznie wszystko
To Ci podeślę jutro przepis na zapiekankę po strasbursku (wersja dla męża powiedzmy po śląsku bo z kiełbasą śląską ) to jest z ziemniakami więc bardzo polskie danie tylko muszę sobie przypomnieć co tam było bo już dawno nie robiłam a nie mam spisanego przepisu
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 20:33, 04 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Jenny, ale zachęcająco brzmi
Też jestem pasjonatką tego wątku. Dawaj wszystkie.
A nas pytasz o przepisy, a wszystkie z 4 stron Kuchni już sprawdziłaś?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:40, 04 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Jeszcze nie bo zajęłam się pisaniem przepisów dla Was
A ta chińszczyzna jest naprawdę boska! nieskromnie się chwaląc są restauracje "chińska patelnia" i właśnie ich próbowałam podrobić i chyba mi się udało a nawet ich przebiłam dalej się nie chwaląc
Ostatnio zmieniony przez Justek dnia Pon 20:42, 04 Cze 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna
-> Kuchnia Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Następny
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Następny
|
Strona 2 z 10 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|