|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:19, 02 Cze 2012 Temat postu: Ulubione przepisy Justka :) |
|
|
Przepis na zupę rzodkiewkową na specjalne życzenie Pani E.
Wywar na kościach wieprzowych (duży garnek) (najpyszniejszy jest na żeberkach, ja daję tak 4-5 żeberek) z dodatkiem selery (wycięty mały ząbek), pory (1/3 części białej), pół korzenia pietruszki, 2 marchewki, średnia cebula w całości (tylko obrana z łupin)
Gotuję to ok. 2-3 godzin, dodaję 2-3 duże garście rzodkiewek pokrojonych w talarki i zasypuję 2 woreczkami ryżu. Gotuję ok. 15 min. Dodaję 3-4 łyżki śmietany ukwaszonej (rozrobionej z zimną wodą i łyżeczką soli żeby się nie zważyła), dość dużo posiekanego koperku, posiekany liść pora i gałązkę liści selera, można dodać troszkę lubczyku oraz posiekane wyrosty z cebuli. Doprawiam solą i pieprzem, gotować z 5 min. Smacznego!
Ja po wyłączeniu zupy zostawiam ją na ok. 15 min. żeby "doszła" wtedy jest najlepsza
Ostatnio zmieniony przez Justek dnia Nie 15:15, 03 Cze 2012, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 22:25, 02 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Bardzo dziękuję
Ale nieco różni się od mojej wersji pomidorowej więc zamiana pomidorów na rzodkiewkę to nie ten efekt by był, zdecydowanie
Nigdy nie dodawałam do zupy posiekanego liścia pora... To tak można? Pewnie do innych zup też
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:27, 02 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Ja do wszystkich zup daję do pomidorowej szczególnie, tylko wtedy nie siekam (żeby można było go odłowić jeśli ktoś nie lubi) a wrzucam całe nawet z 2-3 liście
Kurczę zapomniałam o cebuli! zaraz edytuję przepis
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nana
za stara na te numery
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 12:44, 03 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
zaintrygowałaś mnie... rzodkiewka, ryż i śmietana.. hmm .. może któregoś dnia skuszę się..?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 15:13, 03 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
A jeszcze dodaję na koniec razem z koperkiem trochę wyrostów od cebuli. Edwarda mnie zainspirowała i powrzucam jeszcze parę moich ulubionych przepisów
Fajnie by było jak byście się pochwaliły i Waszymi ulubionymi przepisami
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 15:26, 03 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Zupa szparagowa
1/2 kg szparagów
1 duża cebula
2 kostki rosołowe
100g masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
żółtko
biały pieprz
szczypta tymianku
Szparagi obrać, pokroić i obsmażyć na połowie masła. Przełożyć do garnka i gotować 10-15 min. w wodzie z kostkami rosołowymi i tymiankiem. Cebulę pokroić, zeszklić na reszcie masła, dorzucić do szparagów. Chwilę wszystko razem pogotować, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Zmiksować wszystko, dodać śmietanę wymieszaną z żółtkiem i odrobiną zimnej wody. Jeszcze chwilę pogotować. Podawać z grzankami czosnkowymi, można posypać żółtym startym serem przed samym podaniem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Niania
Site Admin
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 15:28, 03 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
no o rzodkiewce w zupie to nie pomyślałabym
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 15:48, 03 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Rogaliki
1kg mąki
5-10dkg drożdży (jeśli ktoś woli bardziej kruche to 5 dkg a im więcej się doda tym bardziej puszyste wychodzą)
szczypta soli
4 łyżki cukru
150ml mleka
2 kost margaryny
Drożdże rozpuścić w zimnym mleku, urobić wszystko razem, zapakować w worek, włożyć do lodówki na min. 1 godz. Ja uwielbiam kruche rogaliki dlatego wałkuję ciasto jak najcieniej i robię malutkie rogaliczki. A farsz jest dowolny od powideł, po marmoladę a nawet z tego samego przepisu robię również paszteciki z grzybami tylko z wersją "puszystą" czyli więcej drożdży i trochę inaczej zawijam. Piekę 25 min. w 200'C
Lukier:
kubek cukru pudru
łyżka masła (musi być miękkie)
Dodawać wrzątek po troszeczku i cały czas mieszać, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję, musi być dość gęsty.
Dziś sobie wymyśliłam pieczenie rogalików, więc porobiłam parę zdjęć
Tak wyglądają na stolnicy rozwałkowane z ułożonymi powidłami gotowe do zwijania
Po zwinięciu
W połowie pieczenia
Po upieczeniu
I polukrowane
oczywiście to jest tylko namiastka bo ja się pobawiłam w podwójną porcję
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nana
za stara na te numery
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 16:53, 03 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
mmmm rogaliki wyglądają przepysznie! jestem łakomczuch - weź mi choć kilka prześlij bo niestety sama nie zrobię, bo do wypieków talentu to ja nie mam
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 17:29, 03 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
super. dzięki.
to te normalne drożdże dać nie instant?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 17:47, 03 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Ja nawet nigdy nie używałam tych instant więc nawet nie wiem jak się zachowuję, zawsze używam zwykłych.
Przepisów moich mam pełno więc w wolnych chwilach pewnie będę dopisywać. Zachęcam do tego samego
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 21:21, 03 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Reklamacja!!.
Proszę o przepisy bez kostek rosołowych i margaryny
Ale masz czysty piec.
Nowy czy jakiś środek do czyszczenia możesz polecić. Pytam serio
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:28, 03 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
rogalików bez margaryny to nie wiem bo masło to może być za płynne. A Ty nie używasz? Dlaczego?A kostki rosołowe to wyjątkowo do szparagowej używam ale to tak samo można po prostu sól i trochę takich standardowych przypraw. Po prostu tak opracowałam przepis bo akurat miałam a to miała być błyskawiczna zupa i stąd to ułatwienie
Z Lidla jest taki do usuwania tłuszczu, pomarańczowy w sprayu, ale nie pamiętam jak się nazywa. A on i tak jest już brudny
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 21:42, 03 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
justek_w napisał: | rogalików bez margaryny to nie wiem bo masło to może być za płynne. A Ty nie używasz? Dlaczego?
Z Lidla jest taki do usuwania tłuszczu, pomarańczowy w sprayu, ale nie pamiętam jak się nazywa. A on i tak jest już brudny |
Fuuuj.
Produkt komplenie nienaturalny i na dodatek niezbyt zachęcająco pachnie, a już koło fabryki margaryn to normalnie nie przejdziesz tak cuchnie
A jak cudnie smakuje na przykład w masie Nie jadam.
I chyba zawiera szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans (to chyba te twarde margaryny głównie)
No w końcu będę musiała się do tego Lidla udać. A że piekarnik już brudny to się domyślam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:48, 03 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Teraz to mi już całkiem margarynę obrzydziłaś! Ja tam też nie jem tak na chleb ale są przepisy w których nie potrafię jej zastąpić. Może z masłem też by wyszło
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna
-> Kuchnia Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Następny
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Następny
|
Strona 1 z 10 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|