Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ulubione przepisy Justka :)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 22:19, 02 Cze 2012    Temat postu: Ulubione przepisy Justka :)

Przepis na zupę rzodkiewkową na specjalne życzenie Pani E.

Wywar na kościach wieprzowych (duży garnek) (najpyszniejszy jest na żeberkach, ja daję tak 4-5 żeberek) z dodatkiem selery (wycięty mały ząbek), pory (1/3 części białej), pół korzenia pietruszki, 2 marchewki, średnia cebula w całości (tylko obrana z łupin)
Gotuję to ok. 2-3 godzin, dodaję 2-3 duże garście rzodkiewek pokrojonych w talarki i zasypuję 2 woreczkami ryżu. Gotuję ok. 15 min. Dodaję 3-4 łyżki śmietany ukwaszonej (rozrobionej z zimną wodą i łyżeczką soli żeby się nie zważyła), dość dużo posiekanego koperku, posiekany liść pora i gałązkę liści selera, można dodać troszkę lubczyku oraz posiekane wyrosty z cebuli. Doprawiam solą i pieprzem, gotować z 5 min. Smacznego! Wesoly

Ja po wyłączeniu zupy zostawiam ją na ok. 15 min. żeby "doszła" wtedy jest najlepsza


Ostatnio zmieniony przez Justek dnia Nie 15:15, 03 Cze 2012, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 22:25, 02 Cze 2012    Temat postu:

Bardzo dziękuję Wesoly

Ale nieco różni się od mojej wersji pomidorowej więc zamiana pomidorów na rzodkiewkę to nie ten efekt by był, zdecydowanie

Nigdy nie dodawałam do zupy posiekanego liścia pora... To tak można? Pewnie do innych zup też
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 22:27, 02 Cze 2012    Temat postu:

Ja do wszystkich zup daję Wesoly do pomidorowej szczególnie, tylko wtedy nie siekam (żeby można było go odłowić jeśli ktoś nie lubi) a wrzucam całe nawet z 2-3 liście

Kurczę zapomniałam o cebuli! zaraz edytuję przepis
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nana
za stara na te numery



Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 12:44, 03 Cze 2012    Temat postu:

zaintrygowałaś mnie... rzodkiewka, ryż i śmietana.. hmm .. może któregoś dnia skuszę się..?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 15:13, 03 Cze 2012    Temat postu:

A jeszcze dodaję na koniec razem z koperkiem trochę wyrostów od cebuli. Edwarda mnie zainspirowała i powrzucam jeszcze parę moich ulubionych przepisów Wesoly

Fajnie by było jak byście się pochwaliły i Waszymi ulubionymi przepisami Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 15:26, 03 Cze 2012    Temat postu:

Zupa szparagowa
1/2 kg szparagów
1 duża cebula
2 kostki rosołowe
100g masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
żółtko
biały pieprz
szczypta tymianku

Szparagi obrać, pokroić i obsmażyć na połowie masła. Przełożyć do garnka i gotować 10-15 min. w wodzie z kostkami rosołowymi i tymiankiem. Cebulę pokroić, zeszklić na reszcie masła, dorzucić do szparagów. Chwilę wszystko razem pogotować, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Zmiksować wszystko, dodać śmietanę wymieszaną z żółtkiem i odrobiną zimnej wody. Jeszcze chwilę pogotować. Podawać z grzankami czosnkowymi, można posypać żółtym startym serem przed samym podaniem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Niania
Site Admin



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 15:28, 03 Cze 2012    Temat postu:

no o rzodkiewce w zupie to nie pomyślałabym
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 15:48, 03 Cze 2012    Temat postu:

Rogaliki
1kg mąki
5-10dkg drożdży (jeśli ktoś woli bardziej kruche to 5 dkg a im więcej się doda tym bardziej puszyste wychodzą)
szczypta soli
4 łyżki cukru
150ml mleka
2 kost margaryny

Drożdże rozpuścić w zimnym mleku, urobić wszystko razem, zapakować w worek, włożyć do lodówki na min. 1 godz. Ja uwielbiam kruche rogaliki dlatego wałkuję ciasto jak najcieniej i robię malutkie rogaliczki. A farsz jest dowolny od powideł, po marmoladę a nawet z tego samego przepisu robię również paszteciki z grzybami tylko z wersją "puszystą" czyli więcej drożdży i trochę inaczej zawijam. Piekę 25 min. w 200'C

Lukier:
kubek cukru pudru
łyżka masła (musi być miękkie)
Dodawać wrzątek po troszeczku i cały czas mieszać, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję, musi być dość gęsty.

Dziś sobie wymyśliłam pieczenie rogalików, więc porobiłam parę zdjęć
Tak wyglądają na stolnicy rozwałkowane z ułożonymi powidłami gotowe do zwijania Wesoly

Po zwinięciu

W połowie pieczenia

Po upieczeniu

I polukrowane Wesoly

oczywiście to jest tylko namiastka bo ja się pobawiłam w podwójną porcję
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nana
za stara na te numery



Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 16:53, 03 Cze 2012    Temat postu:

mmmm rogaliki wyglądają przepysznie! jestem łakomczuch - weź mi choć kilka prześlij bo niestety sama nie zrobię, bo do wypieków talentu to ja nie mam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19992
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 17:29, 03 Cze 2012    Temat postu:

super. dzięki.
to te normalne drożdże dać nie instant?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 17:47, 03 Cze 2012    Temat postu:

Ja nawet nigdy nie używałam tych instant więc nawet nie wiem jak się zachowuję, zawsze używam zwykłych.

Przepisów moich mam pełno więc w wolnych chwilach pewnie będę dopisywać. Zachęcam do tego samego Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 21:21, 03 Cze 2012    Temat postu:

Reklamacja!!.
Proszę o przepisy bez kostek rosołowych i margaryny

Ale masz czysty piec.
Nowy czy jakiś środek do czyszczenia możesz polecić. Pytam serio Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:28, 03 Cze 2012    Temat postu:

rogalików bez margaryny to nie wiem bo masło to może być za płynne. A Ty nie używasz? Dlaczego?A kostki rosołowe to wyjątkowo do szparagowej używam ale to tak samo można po prostu sól i trochę takich standardowych przypraw. Po prostu tak opracowałam przepis bo akurat miałam a to miała być błyskawiczna zupa i stąd to ułatwienie

Z Lidla jest taki do usuwania tłuszczu, pomarańczowy w sprayu, ale nie pamiętam jak się nazywa. A on i tak jest już brudny
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 21:42, 03 Cze 2012    Temat postu:

justek_w napisał:
rogalików bez margaryny to nie wiem bo masło to może być za płynne. A Ty nie używasz? Dlaczego?

Z Lidla jest taki do usuwania tłuszczu, pomarańczowy w sprayu, ale nie pamiętam jak się nazywa. A on i tak jest już brudny


Fuuuj. Yellow_Light_Colorz_PDT_31
Produkt komplenie nienaturalny i na dodatek niezbyt zachęcająco pachnie, a już koło fabryki margaryn to normalnie nie przejdziesz tak cuchnie Mruga
A jak cudnie smakuje na przykład w masie Wsciekly Nie jadam.
I chyba zawiera szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans (to chyba te twarde margaryny głównie)


No w końcu będę musiała się do tego Lidla udać. A że piekarnik już brudny to się domyślam Yellow_Light_Colorz_PDT_02 Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:48, 03 Cze 2012    Temat postu:

Teraz to mi już całkiem margarynę obrzydziłaś! Ja tam też nie jem tak na chleb ale są przepisy w których nie potrafię jej zastąpić. Może z masłem też by wyszło
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Strona 1 z 10

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin