|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:15, 06 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
letnia herbata tez tak reaguje z cytryna???
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:27, 06 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Mario wydaje mi się, ze nie jest to jakaś szczególna reakcja wymagająca wysokiej temperatury dlatego też to czy herbata jest ciepła czy zimna raczej nie ma większego znaczenia. Zresztą zwykle takie reakcje, które zachodzą tylko w wysokiej temperaturze wymagają o wiele więcej stopni niż te 100 czy już 90 po zalaniu herbaty. Natomiast czytałam, że aby zmniejszyć ilość wytwarzanego cytrynianu glinu można dodawać cytrynę do już zaparzonej herbaty, bez torebki i fusów bo to w liściach jest najwięcej glinu, który reaguje z k. cytrynowym. Do samej herbaty przedostaje się go jakiś tam procent zaledwie więc na pewno będzie tego mniej jeśli reakcja zajdzie z procentem uwolnionym do naparu, niż bezpośrednio z glinem z liści.
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 20:58, 06 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Matko kochana! Jakie elaboraty żeście popisały, już połowy nie pamietam co chciałam wam na to odpisać... A mi przez cały dzień internet w telefonie nie działał.
Elwiraa dzięki za tę mannę. Nawet nie wiedziałam, ze jest i taka. Jutro ziołowy odwiedzę. Co do tostów to my robimy na najzwyklejszym chlebie (tzn nie-tostowym, tylko takim jaki jemy z piekarni) i bez sera, za to z cebulką i niestety mnóstwem ketchupu...
Jaglanka jest pyszna, niestety starszy je tylko z jabłkiem i cynamonem. Nie chce innych urozmaiceń. Kiedyś gotowałam, na niej zupę jak krupnik i dodawałam brokuł. Z tego co wiem, Agrafko to jaglanki właśnie nie trzeba płukać ani namaczać, za co ją bardzo lubię Ale może niech Elwiraa potwierdzi. Ja gotuje ją na wodzie i dopiero do gotowej dodaje coś. Wiem, ze ktoś kiedyś próbował na kompocie, ale nie było to dobre (w przeciwieństwie do płatków owsianych, którymi starszy w swoim czasie się zajadał, właśnie gotowanych na kompocie wiśniowym). Na mleku nigdy nie próbowałam, bo on mleka nie może.
A co do imbiru kandyzowanego to ja tez kiedyś nabyłam, myślałam, ze będzie trochę lepszy. Zużyłam do herbaty. W ogóle warto go do herbaty dodawać w okresie jesienno-zimowym. Jest rozgrzewający i fajny smak ma od niego herbata. A i można dodać miodu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:11, 06 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Keczup ogólnie nie jest zły, tylko musi być dobrej firmy (z dobrym składem). Pomidory są nawet lepsze (zdrowsze) jeśli nie są w postaci surowej.
Kaszę jaglaną sypię na sitko i pod kran, ale ja tak wszystkie kasze płuczę. Nie wiem czy trzeba. Jaglankę gotuję na wodzie. Owsiankę też, bo lepiej na wodzie, niż na mleku (bo coś tam się wytrąca, czy coś )
ika, stewię można samemu hodować. Ja się zbieram do kupna ale się nie mogę zebrać Mam w płynie i jestem ciekawa jak smakuje liść stewii, czy jest różnica.
Najbardziej mnie zastanawia jak smakuje dżem ze stewią zamiast cukru. Ja lubię dżemy, ale moja babcia sypie mega dużo cukru. Fakt że nie pleśnieją i są dobre i po 2 latach, ale nawet dla mnie trochę za słodkie...
A z pojemników plastikowych żeby coś w lodówce przechować też nie korzystasz?
Tak mi się jeszcze przypomniało jak o przekąski pytałyście.
Orzechy i nasiona dobrze jest namoczyć (ja moczę zwykle "na noc" czyli tak ze 12 godzin, ale np. orzechy nerkowca chyba już po godzinie są dobre, a migdały po 6). Jak są nienamoczone, zawierają inhibitory enzymów, które zabezpieczają orzechy i nasiona przed wczesnym kiełkowaniem. A te inhibitory blokują nasze enzymy trawienne i przy częstym spożywaniu nienamoczonych ziaren i orzechów mogą obciążać trzustkę. Nienamoczony orzech będzie zdrowy, ale wartości odżywcze organizm wchłonie w ok. 40 %, natomiast przez moczenie uwalniają się pozostałe.
Tak samo jak się robi mleko zbożowe, albo chce się kiełkować, trzeba moczyć przez dobę i i dopiero zrobić mleko lub zostawić na kiełki.
Ostatnio zmieniony przez elusiaczek dnia Śro 22:20, 06 Lis 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:12, 06 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
elwiraaa, Ty to normalnie chodząca encyklopedia jesteś
podziwiam !!!
Ostatnio zmieniony przez Agrafka dnia Śro 22:13, 06 Lis 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:17, 06 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
nigdy nie słyszałam o moczeniu orzechów, muszę spróbować
|
|
Powrót do góry |
|
|
glr
za stara na te numery
Dołączył: 26 Wrz 2012
Posty: 2486
Przeczytał: 1 temat
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:21, 06 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
kurcze, a ja ze słodyczy to właściwie tylko orzechy....Nie wiedziałam też o tym moczeniu. Ale pewnie i tak tego nie będę robiła, bo mi się nie będzie chciało. Ale cenna wiedza. Dobre jesteście, podziwiam wiedzę i zapał w praktycznym jej zastosowaniu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:26, 06 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Elwira właśnie mój tato ma tą roślinkę, bardzo niepozorna, wygląda jak jakaś mięta czy meliska Mi się wydaje, że smakuje tak samo, już lekkie nadgryzienie liścia powoduje napływ mocnej słodyczy.
Pojemniki plastikowe owszem stosuję do lodówki, tak samo jak biorę obiad do pracy, ale do pieczenia nie i tak samo te woreczki z ryżem już przez to odstawiłam.
I trzeba uważasz też na melaminę bo ona na pewno przenika po podgrzaniu. A to ważne bo jest wiele miseczek i kubeczków dla dzieci z melaminy właśnie i niby można grzać na nich w mikrofali...
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:31, 06 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Agrafka napisał: | elwiraaa, Ty to normalnie chodząca encyklopedia jesteś
podziwiam !!! |
Nie ma co podziwiać, jak Ala wisiała na cycu dzień i noc w pierwszych miesiącach, dużo czytałam i min. książkę o surowej diecie i tam sie spotkałam pierwszy raz z tym namaczaniem. Potem jeszcze poszperałam, żeby sprawdzić czy to rzeczywiście tak jest, i znalazłam inne artykuły na ten temat.
Mam nadzieję, że kiedyś w końcu uda mi się tak ogarnąć, żę cała ta moja teoretyczna wiedza zostanie przełożona na praktykę. Bo teraz to różnie Niby zdrowo, ale ja mam jakiś niedosyt
ika, ja dla dziecka mam jedną plastikową miseczkę (tą którą zawsze było widać na zdjęciach ) ale nigdy do niej nic gorącego nie dawałam, ani tym bardziej nie dawałam do mikrofalówki.
Mam nadzieję, że w żłobku nie podgrzewajaw takich (bo pewnie podgrzewają w mikrofalówce...)
Ostatnio zmieniony przez elusiaczek dnia Śro 22:37, 06 Lis 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 17:05, 07 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Elwira, jak nie podziwiać? Ja tam też czytałam pierwsze miesiące. Tyle, że Pieśń Lodu i Ognia, a nie pożyteczne książki
A migdaly też moczyc? Bo po pół godz zaczęła odchodzić z nich skórka, która podobno b. zdrowa i nie wiem, jeść bez skórki czy nie moczone
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:57, 07 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
no to u mnie dziś na śniadanie była kasza jaglana
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 21:44, 07 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
I co, smakowało czy nigdy więcej?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:52, 07 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
smakowało, owszem, ale następnym razem dam więcej jabłka
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 0:26, 08 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
A ja wczoraj zrobiłam pyszną sałatkę (a właściwie można by to nazwać pastą) z soczewicy, jajka na twardo, cebuli, jogurtu i odrobiny majonezu. Zjadłam ją z ciemnym pieczywem, rewelacja. Przepis był na opakowaniu soczewicy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 0:37, 08 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
emma, szczerze mówiąc nie wiem jka jest z tą skórką, bo ja czytałam żeby obierać, ale ja do tej pory rzadko kupowałam migdały, i tylko płatki jak coś (czas to zmienić ) więc nie wiem jak się z nimi dokładnie trzeba odchodzić.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna
-> Kuchnia Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 22, 23, 24 Następny
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 22, 23, 24 Następny
|
Strona 9 z 24 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|