Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:09, 30 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
brain napisał: | Olenkita - jeśli chodzi o piekarnik to wiadomo, ale na grillu nie bardzo z tym papierem. W sumie ja i tak po prostu często przewracam to co piekę. Czasem używamy tacek, a o folii nie wiem po co napisałam. |
Chodzi o to, zeby folia nie miala bezposredniego kontaktu z zywnoscia, zwlaszcza kwasna, tacki na grill chyba sa ok.
To tez jest ciekawe:
[link widoczny dla zalogowanych]
Fajny ten watek, ja jestem maniaczka i bardzo interesuje sie ( a jednoczesnie przerazam) tym co jemy.
Ostatnio zmieniony przez Olenkita dnia Śro 23:10, 30 Paź 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:12, 30 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
czyli kanapek w folię aluminiową pakować nie należy (jak byłam mała moja mama zawsze pakowała mi w papier śniadaniowy, a ja wolałam do folii, bo tak wszystkie dzieci miały ), ale już np garnek przed wstawieniem do lodówki okryć z wierzchu można, dobrze rozumiem?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:13, 30 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
Chyba tak
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:15, 30 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
ooo na pewno będę teraz myć (moczyć) owoce i warzywa w wodzie z sokiem cytryny dzięki Olenkita! ja też się bardzo interesuję tematem:)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 23:21, 30 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
O widzę, że więcej nas tutaj ma ortoreksję
Z garnków to też emaliowane są bardzo szkodliwe.
Jak poznać garnek aluminiowy chiński od nie-chińskiego?
Dostałam, więc nie wiem ile kosztowały taki komplet do gotowania na parze niby, ale używam jak normalnego garnka.
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:31, 30 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
One są takie lekkie, jakby z blachy po prostu.
Dobre garnki to ciężki garnki. A narodowość sprzętu nie ma znaczenia
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 23:36, 30 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
Dałabym Ci do zważenia
Bo teraz to już nie wiem.
No nie chodzi mi o narodowość tylko zdrowość, wiadomo
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:42, 30 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
To był żart. Chodzi o to, że garnek może być wyprodukowany nawet w Polsce, ale jak jest lekki - nie ciąży Ci podczas trzymania go w ręce, nie ma grubych ścianek, grubego dna, porządnych uchwytów, nie jest stalowy tylko aluminiowy (różnica dostrzegalna gołym okiem) to do wywalenia. Idź na bazarek i pooglądaj garnki - weź do ręki, pomacaj, zapamiętaj. Idź do sklepu - weź garnek np. Fisslera (ceny ok 500 zł/szt ) zrób to samo. Uchwycisz różnicę.
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:47, 30 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
Aluminiowy jest jasno szary taki jakby wyblakly i nie blyszczy sie. Zwykle nie sa wyszlifowane do polysku. To tak golym okiem widac. A jak wpiszesz w wyszukiwarce garnek aluminium to sie setki wyswietla i zobaczysz. Bo np sa tez te stalowe garnki ale takie cienkie i lekkie ale on sa juz ok. Nie mowie ze jakosciowo cudo ale nie szkodlwe dla jedzenia.
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:51, 30 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
I jeszcze link w temacie garnków: [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:56, 30 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
Do wypiekow super jest olej kokosowy. I jest swietny nawet jako kosmetyk.
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 0:08, 31 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
Olejem kokosowym można też smarować kanapki. Można używać jako balsamu do ciała, maski do włosów, smażyć na nim.
Ok, ja zmykam mimo że wątek wciągający:)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 9:07, 31 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
Edwarda napisał: |
Jak poznać garnek aluminiowy chiński od nie-chińskiego?
|
Chinski czy nie chinski-nie w tym rzecz. Aluminiowych garnkow nie powinno sie uzywac. Kiedys czyscilo sie garnki aluminiowe gotujac w nich rabarbar i potem byly lsniace i czyste. A ten kwas z rabarbaru pochlanial aluminium. To sie kumuluje pozniej w organizmie, w mozgu...
Teflon tez jest na czarnej liscie i nie chodzi tylko o naczynia z porysowana powierzchnia...
Ostatnio zmieniony przez Olenkita dnia Czw 9:08, 31 Paź 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:21, 31 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
warzywa i owoce tez mozna moczyc w wodzie z dodatkiem octu jablkowego (nie czytalam zapodanego artykulu moze wspomnieli?).
|
|
Powrót do góry |
|
|
|