Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 21:25, 19 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
z soi polecam [link widoczny dla zalogowanych] - siostra M. nie chciała uwierzyć, że taki dobry pasztet i on niby jest bez mięsa?!
a co do osobnego mycia i wyparzania naczyń dla dzieci to nie zapominajmy o najlepiej o wyparzeniu piersi przed podaniem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 19:19, 21 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Więc jeśli nie teflon, to co?
Jaka patelnia jest zdrowa i bezpieczna?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:30, 21 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
np zeliwna
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 19:37, 21 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
A ceramiczna/z powłoką ceramiczną?
Nawet nie wiem czy to to samo
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:38, 21 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
A ja muszę garnek jakś mały kupić i też się zastanawiam jaki wybrać
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:09, 21 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Ceramiczne z tego co czytalam to sa super przez 2 tyg a potem wszystko przywiera na kamien.
(pare mcy temu kupilam ceramiczny garnek Pyrex i masakra, po 2gim razie byl do wywalenia)
Ostatnio zmieniony przez Maria dnia Czw 20:10, 21 Lis 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 20:55, 21 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Mario zgadza się, posiadam taką ceramiczną na początku super , jest gruba , ciężka długo sie nagrzewa ale tez trzyma ciepło . Po kilkunastu smazeniach zaczęła być coraz bardziej trudna w utrzymaniu czystości , brzydkie brązowe plamki z tłuszczu , do tego po jednym włożeniu czegoś na patelnię przed kolejną porcją muszę wylewać przypalony tłuszcz i odrywać resztki potrawy.
Chyba wrócę do teflonu bo nie wiem czy cos innego jeszcze jest.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 22:07, 21 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
to ja mam całkowicie odmienne doświadczenia z ceramicznymi. Mam 3 oczywiście te najtańsze lidl&biedronka company i są rewelacyjne, teflony sie umywają. Tylko nie ma co ich za bardzo myć! tzn myć ale po myciu zwrócić uwagę czy zostaje taka "tłusta warstwa". Przed pierwszym użyciem, po umyciu, najlepiej polać ją olejem/oliwą i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Gdy zobaczymy po którymś myciu że nie ma już tej warstwy to znów lekko nacieramy olejem. Fakt, biała ceramiczna zrobiła się lekko brązowa, ale to nic nie przeszkadza w smażeniu (mam już ją ho ho ho i służy dalej a teflon by już dawno odpadł przy naszej częstotliwości używania). Polecam z czarnej ceramiki.
Nie wiem jak jest z myciem ich w zmywarce bo wiem że noży ceramicznych to nie bardzo bo podobno proszki do zmywarek rozmuszczają ceramikę więc z ostrożności zakładam to samo do pateli, chociaż kilka razy była wrzucona i ta patelnia i nie zauważyłam negatywnych skutków
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 22:18, 21 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Nie no tragedia patelnię myc osobno To ja podziękuję
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 22:52, 21 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Justek to co robisz robi sie z zeliwnymi (tzw 'seasoning"), ale jak juz zeliwna jest np emaliowana, to trzeba szorowac, bo inaczej to jest po prosru brudne tak czytalam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 18:40, 27 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Z dietetykiem o słodyczach
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aglaia
za stara na te numery
Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 1556
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 10:43, 28 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Ja jeszcze o kaszy jaglanej - da się to jakoś przyrządzić na mleku modyfikowanym. Chciałam młodemu zastąpić te kaszki błyskawiczne co je teraz (jak otworzyłam tę o smaku jabłka to mi zajechało takim sztucznym zapachem a la zielone jabłuszko, że postanowiłam podziękować ) i pomyślałam właśnie o jaglance + do tego zetrzeć jakieś owoce albo dodać mus owocowy. Tylko on na MM i nie chciałabym mu jeszcze eliminować tego w sumie mlecznego posiłku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:27, 28 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
a jak duzy Twoj maluch jest?
Kasze bym zrobila na wodzie a mleko do kubka/niekapka
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 12:40, 28 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Albo kaszę na wodzie a potem wymieszac. Tylko, że bardzo wodnista będzie. Gotować to odradzam, bo to mleko wszystkie wartości straci. Tak myślę.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aglaia
za stara na te numery
Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 1556
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 12:50, 28 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Maria napisał: | a jak duzy Twoj maluch jest?
Kasze bym zrobila na wodzie a mleko do kubka/niekapka |
Prawie 7 m-cy. Z niekapka jeszcze nie pił, mleko i tylko mleko tylko z butli.
Właśnie myślałam żeby może mieszać ze zrobionym mm bo nie powinno się mm gotować. Tylko nie wiem w jakiej proporcji. Mleka do kaszki daję normalnie 150 ml i wychodzi w miarę gęste.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|