Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 9:09, 15 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
mhhh, zapisałam stronkę,wypróbuję w któryś piątek
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 10:08, 15 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
bebe - ale tak w ogóle to laski cynamonu są tańsze niż ten sproszkowany i się nie dziwię, bo to przemienienie tej laski w pył wymaga siły, cierpliwości, dobrego sprzętu i w ogóle.
gdybyśmy tego cynamonu jedli łyżkami dzień w dzień, to może i stanowiłby zagrożenie - ale szczypta do herbaty, łyżeczka do ciasta, etc. to są śladowe ilości i ja tam się nie obawiam.
tak samo jak z sałatą, szpinakiem i inną zieleniną, którą się obficie nawozi szczególnie azotem i jak wykazują badania, ilość azotanów i azotynów na kg tych produktów jest wielokrotnie wyższa niż dopuszczają normy, ale pamiętajmy że to odnosi się do kilograma - a kto zjada kilogram liści szpinaku w ciągu doby?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:34, 11 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Upieklam dzis pierwszy chleb zytnio orkiszowy na zakwasie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 20:00, 11 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Maria i jak?
Przyznaję się, że odkąd sama zaczęłam piec pieczywo jestem wielkim piewcą "domowych piekarni" i namawiam każdego kogo mogę. Niestety z marnym skutkiem...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 20:40, 11 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Jak na pierwszy raz niezle. Smak super ale albo mialam za niska temp, albo za krotko trzymalam,
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 11:37, 12 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
A powiedz, piekłas w foremce czy tak luzem. I czy Ci pękał gdzie sam chciał, czy nie?
Pytam, bo mi sie jeszcze nie udało dojśc do tego, jak naciąc chleb, żeby mi lekko pękł tylko w tych nacieciach. Zawsze pęknie gdzie sam chce i zawsze jest to najmniej odpowiednie miejsce (czyli tuż przy spodzie).
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 0:17, 13 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Pieklam w dosc droviej foremce...nic a nic nie peklo!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 9:02, 13 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Tu jest nt wypiekow i na koncu o pekaniu,moze sie przyda?
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 16:29, 13 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Olenkita napisał: | Tu jest nt wypiekow i na koncu o pekaniu,moze sie przyda?
[link widoczny dla zalogowanych] |
Piszą, że jak ciasto pęka (czy to tyczy się też pieczenia chleba?) należy obniżyć temperaturę. Taaak, tylko ja mam termostat zepsuty i moje obniżanie temperarury to albo wyłączenie piekarnika i "niech się dzieje wola nieba", albo uchylenie drzwiczek...
No i jak piekę w foremce to nic nie pęka. Ale mi się marzy taki okrągły chleb jak z wiejskiej piekarni, więc formuję chleb i wkładam do piekarnika bez formy, a wtedy już pęka. Możliwe, że powinnam naciąc czymś ostrzejszym. Tylko czym?
A tymczasem "czaję się" na garnek rzemski do pieczenia .
Ale może najpierw powinnam zmienić piekarnik...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:43, 01 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 21:50, 20 Lut 2015 Temat postu: |
|
|
Jak tam Wasze zdrowe odżywianie?
Bo moja wiedza teoretyczna z dnia na dzień się powiększa, ale z praktyką różnie niestety
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 17:15, 23 Lut 2015 Temat postu: |
|
|
To pochwal się jakimiś nowinkami
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:51, 23 Lut 2015 Temat postu: |
|
|
Nie pamiętam już dokładnie co tu pisałam rok temu
Z ciekawych zdrowych potraw zaczęłam robić ciastka suszone (w suszarce do owoców i warzyw), z nasion i orzechów. Najbardziej mnie cieszy to, że mojej córce bardzo smakują
No i jarmuż, odkryłam że nawet u mnie na bazarku można kupić. Więc teraz jeszcze jeden rodzaj zieleniny mam do koktajlów, w zimie jest mały wybór, więc jarmuż się świetnie nadaje.
I naleśniki z kaszy gryczanej niepalonej. Odkryłam je jak A. musiała być na diecie bezglutenowej. Moja mama która nie przepada za naleśnikami stwierdziła że takie są lepsze od zwykłych
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 18:40, 10 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
ciekawie brzmi
|
|
Powrót do góry |
|
|
|