Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

wątek o zdrowym żywieniu
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 22, 23, 24  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tilia
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 25 Sty 2014
Posty: 1159
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 17:13, 28 Sie 2015    Temat postu:

To fajnie, że macie dostęp. My nie mamy. Może i dlatego mało mięsa jemy. Ale, co to pomoże jak jogurty i serki z plastików. No cóż, może mimo to jakoś przetrzymamy. Na studiach mówił nam wykładowca, że nie wszyscy ludzie mający kontakt z rakotwórczą substancją dostali raka. Tylko część. Moja mama pracuje w lab przy m.in. formalinie. Jeszcze nie zachorowała. A to chyba dużo większe ryzyko, choć rząd zabrał "szkodliwe warunki". Jak bym miała tak unikać wszystkiego to bym szybciej umarła z głodu. Ale sałatki też wkładam w szkło - tylko z innych przyczyn.
Ale... raz na jakiś czas mamy szanse dostać kozie mleko od teściów Wesoly

Na opakowaniu garnków pisało, że alu. Ale pewnie nie takie najzwyklejsze, bo inne niż np. w menażce. Takie granatowe są i dość mocne i ciężkie.

Pojemniki mam plastikowe, bo... takich trochę mamy od teściów. Albo po lodach zostały. Szklanych mam zbiór ale słoików. Trzymam tak sól np. Ja myślę, że nasze organizmy już trochę do tej chemii przywykły, bo nie miały wyjścia.

A w czym trzymać pieczywo, żeby nie zaschło? Papier, a potem folia? Tylko skąd wytrzasnąć takie ilości papieru? I jaki papier się nadaje?


Ostatnio zmieniony przez tilia dnia Pią 17:21, 28 Sie 2015, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 17:51, 28 Sie 2015    Temat postu:

Krówko w jaki sposób nanotechnologia zwróciła twoja uwagę na żywność? Bo samo niebezpieczeństwo nanotechnologii jest niestety bardzo niedoceniane ...

Tilia twoje gary zapewne maja jeszcze powłoki z innych materiałów. A do chleba nadaje sie lniana/ bawełniana torba. U nas dają chleb w papierze wiec nie mam tu akurat problemów zreszta jem ten syf bezglutenowy.
A ser to róbcie samemu. Ja nigdy nie zrozumiem tego, ze nikt nie robi. To najłatwiejsza rzecz na świecie a ser pyszny!

Wszystko jest trucizna, decyduje tylko dawka. Niestety dzisiejszy przemysł nie ułatwia nam życia bez trucizn. Ja w swoim życiu bardzo dużo czasu spędziłam z najniebezpieczniejszymi rzeczami i nie wyobrażam sobie robic tego całe życie. Mimo, ze w dzisiejszych czasach są nieziemskie standardy to swoje juz w życiu sie naniuchalam Mruga
Nie wariuje z plastikami, ograniczam ile mogę. Tak samo z folia aluminiowa. Niestety mój maz mimo mojego wyksztacenia nie chce mi uwierzyć w toksyczność aluminium hehe. Ale wodę kupuje w szklanych butelkach, plasik do torebki tylko.
A gary mam z CrNi stali, klasyczna nierdzewna 1.4301. Do tego patelnia z żelaza jedna teflonowa na naleśniki. Chociaż moja żelazna juz ma taka powłokę wyrobiona ze mysle ze i nalesniki bym juz usmażyła.
Kanapki w papier śniadaniowy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fiamma75
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16715
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:32, 28 Sie 2015    Temat postu:

Karafko, krówka pisała o napro a nie o nanotechnologii Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 19:21, 28 Sie 2015    Temat postu:

Haha padło mi na łeb przez ta ciąże
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Polly
za stara na te numery



Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 4566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:42, 28 Sie 2015    Temat postu:

Karafko, ser żółty robisz, czy biały? Jak umiesz żółty, to zdradź przepis.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krówka
za stara na te numery



Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5622
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:14, 28 Sie 2015    Temat postu:

Tilia róznie z tym bywa. Moi dziadkowie pracowali w cięzkich warunkach, zakład gdzie nie było zadenej ochrony dla pracowników. W tym zakładzie było cięzko i rózne warunki na róznych działach. Z tym najbardziej toksycznych ludzie poumierali wszyscy głównie na raka w szybkim czasie. W tych mniej goźnych sporo chorowało na rozne choroby płucne, nowotwory oraz wiele innych. Moi dziadkowie pracowali tam stosunkowo krótko. Dziadek i babcia odeszli na rente z róznych przyczyn. Babci się po tej pracy łamały kości, miała egzemy, alergie, sensacje żołądkowe. Teraz ma raka jelita. Jednak toksyny krązyły u niej po orgazniźmie choć mówiła ze za długo nie była w tym klimacie. Dziadek po zawale w pracy, ma problemy z oczami i słuchem. Pracował w zbyt duzym hałasie i stresie. Robota na akord 6 dni w tygodniu, a potem dodatkowe prace zlecone. Piszę o tym bo wiele spraw wychodzi po latach jak juz sie zapomniało o tym co było.

Nie mozna wszystkiego zmienić, ale co sie da i mozna nalezy robić. Jak w sklepie jest ketchup w szkle i plastiku biore szkło, to samo z resztą. Choć powinnam ucierać pomidory eko i sama pichcić pomidorowe sosy. Kupuje czosnek polski, a nie chiński. Zimą saładki robie z ogórków konserwowych swoich octowych lub kiszonych a nie szklarniowych. Takie drobiazgi.

Nie kupujemy wędlin szynkopodobnych ani innych wysokowydajnych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tilia
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 25 Sty 2014
Posty: 1159
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:27, 28 Sie 2015    Temat postu:

Jest postęp znalazłam papier śniadaniowy i kupiłam Wesoly Może rozejrzę się za keczapem szklanym jak mi się ten skończy. Może ten jeszcze przerzucę do słoika? Ma to sens? Szynkę kupiłam "bez konserwantów", niby w składzie niczego takiego nie ma, ciekawe jak jest w rzeczywistości Mruga Włożyłam w papier śniadaniowy i taką paczkę do pojemnika plastikowego - może być?

Nie mogę dać się zwariować. Pomału robię postępy odkąd sama robię zakupy i prowadzę "gospodarstwo domowe" Mruga Zaczęło się od czytania etykiet i eliminacji glutaminianu sodu, benzoesanu, aspartamu. Bulion sama gotuję. Czasem zgrzeszę jakimiś chipsami lub ciasteczkami Mruga
Mieszkając jeszcze z rodzicami przestałam pić kolorowe napoje ze słodzikami. Po prostu mi nie smakowały przez tą samą chemię.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krówka
za stara na te numery



Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5622
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:45, 28 Sie 2015    Temat postu:

jest postęp Mruga powoli małymi kroczkami. Zrobisz co zechcesz i na ile się da. Nie można sie zniechęcać. Nie namawiam do szleństwa. W zdrowym zywnieu głównie chodzi o to zeby cofnąć się w czasie do wielu dobrych praktyk. Płacimy wysoką cenę za nowoczesność.

ja nie kupuje szynki bo ona zwiera izolat białka sojowego jako wypełniacz a ja mam na to uczulenie. Do tego ten izolat źłe działa na facetów - w soi są fitoestrogeny i obniżają płodność. Szynka po wędzeniu powinna sie kurczyć, zeby sie nie kurczyła jest nastrzyknięta związkami azotu działają na bakterie to na plus, ale jest naszprycowana izolatem białkowym zeby swoje ważyła. 100 kg mięsa daje ponad 100 kg gotowca a powinna być max. 100 a w sumie 80.
Dlatego na etykietach jest ilość mięsa w mięsie... My jemy głównie mięso.

chleb mąż trzyma w lodówce dłuzej jest świezy.
Jak skończysz ketchup kup w słoiku sa rózne bardzo dostępne i smaczne.
Pakowanie w papier jest ok.


Ostatnio zmieniony przez krówka dnia Pią 22:46, 28 Sie 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fiamma75
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16715
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:48, 28 Sie 2015    Temat postu:

Nie wszystkie szynki mają w sobie soję, wiem, bo mam alergika i kupuję takie bez- oczywiście są droższe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:55, 28 Sie 2015    Temat postu:

No i z tym glutaminianem nie należy przesadzać. On jest w normalnych produktach, ba w mleku matki. I jest nam do życia potrzebny bo bierze udział w wielu procesach.

A ser robie biały.


Ostatnio zmieniony przez Karafka dnia Pią 22:57, 28 Sie 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krówka
za stara na te numery



Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5622
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 23:01, 28 Sie 2015    Temat postu:

fakt nie wszytkie. My ostatnio zamówilismy u "naszego" rzeźnika szynkę klasycznie wędzoną. Super wyrób palece lizac.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:23, 28 Sie 2015    Temat postu:

Krówko mądre i wartościowe rzeczy piszesz, ale jeśli mogę prosić, to zwracaj trochę uwagę też na formę Wesoly

Może to mniej istotne, ale może trochę razić.
Raz napisać "saładki", to rozumiem, że literówka czy przez pospiech, ale 2 razy, w różnych postach Yellow_Light_Colorz_PDT_37

I jeszcze jedno Mruga Dość często przekręcasz nicki.

Na ser żółty mi dawno temu dawała przepis juka. Może znajdę gdzieś ten post.

Edit:
Prościzna
http://www.naturalnemetody.fora.pl/font-color-darkblue-kuchnia-color,15/ser-zolty,1601.html
Ale wyłącznie pod warunkiem, że jest porządek (który tak lubię ) w dziale Kuchnia temat Ser żółty.
Ale znalazłam po słowach kluczowych wpisałam frazę, którą pamiętałam: "Edwardo, już umiesz" Laughing


Ostatnio zmieniony przez Edwarda dnia Pią 23:28, 28 Sie 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 7:18, 29 Sie 2015    Temat postu:

Karafka napisał:
Krówko w jaki sposób nanotechnologia zwróciła twoja uwagę na żywność? Bo samo niebezpieczeństwo nanotechnologii jest niestety bardzo niedoceniane ...


Ja wlasnie martwie sie ta nanotechnologia... Podobno do zywnosci daja, a jak sie kupuje mieso na tackach to ten kawalek papieru od spodu podobno jest nasycony nano, zeby mieso dluzej swiezosc utrzymywalo. Do cukru wala, mąki kawy i kakao zeby sie nie zbrylały , slyszalam ze Danone nawet do jogurtow...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tilia
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 25 Sty 2014
Posty: 1159
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 8:39, 29 Sie 2015    Temat postu:

Oooo może lepiej za dużo nie wiedzieć.

Krówko, ja tej szynki od ponad miesiąca nie kupowałam. I tak wybrałam jak najmniej chemiczną, nie odmawiaj mi choć tego
Nie no skrobnę coś czasem z glutaminianem Ale zostawiam to skrobanie na takie bardzo niezdrowe przekąski jak mnie najdzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 9:03, 29 Sie 2015    Temat postu:

Wcale nie trzeba tego sie aż tak bać tilia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 22, 23, 24  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 22, 23, 24  Następny
Strona 23 z 24

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin