Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krówka
za stara na te numery
Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5622
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:00, 29 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
glutaminian sodu to wzmacniacz smaku. Jest w wielu produktach, raczej nie uciekniemy od tego.
benzoesan sodu to konsewant, bardziej groźny bo potrafi być rakotwórczy ale nie zabija w 1 dzień bez obaw. Można wybierać produkty bez tego dodatku.
Tacki z mięskiem mają wkładkę co wchłania wilgoć- osocze.
Dzięki Edwardo za upomnienie. Będę się starać...
Nanotechnolgia jest przed nami... poki co to bardzo kosztowne.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:22, 29 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
Oj to nano juz dodaja do zywnosci, czytalam artykul tylko nie po polsku. Te wkladki w tackach z miesem wlasnie nano nasaczone. Tylko oczywiscie tocza sie bitwy o to, zeby nie oznaczac na etykiecie wiec cicho sz, nikt nie wie... We Francji np. mialo byc oznaczone a wciaz lobby unikaja tego...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 22:05, 30 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
A czy lizozym jest bardzo szkodliwy?
W jedynym serze żółtym z Biedronki, który nie ma azotanu potasu jest właśnie ten lizozym. Opisany jako konserwant, ale z jaja kurzego, więc chyba bardziej przyjazny niż coś typowo "chemicznego"
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:46, 30 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
Lizozym masz w ślinie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 23:02, 30 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
Okej
Do tej pory wiedziałam jedynie o ptialinie (to z lekcji biologii pamiętam). Czyli ten z białka jaja kurzego też nie jest aż taki straszny?
|
|
Powrót do góry |
|
|
krówka
za stara na te numery
Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5622
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 9:14, 31 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
czasem wywołuje bóle głowy lub reakcje alergiczne.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gitka
mistrz NPR-u
Dołączył: 31 Paź 2013
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:38, 31 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
Tak was czytam i zaczynam się bać
Coś mi się zdaje, że czeka nas rewolucja w domu
Oprócz wyeliminowania plastiku, chcę przejść na dietę bezglutenową i zastanawiam się jak to ogarnąć.
Tzn jaka mąka będzie najlepsza jeśli równocześnie chcę zachować niski IG i ŁG? Ktoś coś?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:57, 31 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
LG? co to?
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 13:04, 31 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
Ładunek glikemiczny pewnie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 13:12, 31 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
aaa ok Glykämische Last, to znam ja uzywam wyznacznikow weglowodanowych jak licze przy diecie.
a ikeowe plastiki sa bez Bisphenol A, tak wiec jest to jakas mala alternatywa.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gitka
mistrz NPR-u
Dołączył: 31 Paź 2013
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:55, 31 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
Tak, to ladunek glikemiczny Karafko, co oznaczaja wyznaczniki weglowodanowe?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:05, 31 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
Jeden wyznacznik (Kohlenhydrateinheit) to 10 g węgli tak po krótko. Tam rozgranicza sie trochę węgle w warzywach czy serze. Na dany posiłek je sie maksymalnie dana ilośc wyznaczników.
|
|
Powrót do góry |
|
|
krówka
za stara na te numery
Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5622
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:25, 31 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
po polsku jednostka chlebowa lub wymiennik węglowodanowy WW
|
|
Powrót do góry |
|
|
Iskra
za stara na te numery
Dołączył: 15 Sie 2013
Posty: 4562
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wlkp Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 11:41, 07 Mar 2016 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
zrobiłam, było pycha! Polecam
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:12, 07 Mar 2016 Temat postu: |
|
|
Ostatnio myślałam o tych chrupkach, bo nigdy nie robiłam, a pamiętam że gdzieś je już widziałam. Muszę wypróbować
A jak już się wątek odświeżył, to napiszę, że właśnie czytam książkę "Bez cukru. Wypisz się z klubu Anonimowych Cukroholoków" - na razie jestem na początku i ciekawa jestem co będzie dalej, bo na początku nic ciekawego (albo nic nowego). Najbardziej mnie denerwuje to, że cukroholicy którzy nie tyją są trochę na margines spychani. A ja do takich właśnie należę. Oczywiście cieszę się, że jem i jem, o każdej porze dnia i nocy, zajadam smutki, myślę że moje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne przekraczam baaaardzo, ale waga się jakoś szczególnie nie zmienia. Tylko to nie jest zbyt motywujące do wypisania się z klubu AC
|
|
Powrót do góry |
|
|
|