Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

wątek o zdrowym żywieniu
Idź do strony 1, 2, 3 ... 22, 23, 24  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 17:27, 30 Paź 2013    Temat postu: wątek o zdrowym żywieniu

Co wy na to, by coś takiego założyć. Bo chyba nie ma, jak szukałam a kilka stron przeleciałam. Chodzi mi o takie miejsce, gdzie można by napisać i przeczytać o tym co warto jeść albo co jest niebezpieczne. Ostatnio na przykład czytałam o olejach i nie wiedziałam, że oleje tloczone na ciepło to takie świństwo. Tego typu infornacje znajduje przy okazji a czasem długo szukam po necie. A może macie podobnie i dla dobra wdzystkich można by się nimi dzielić. Co wy na to?[/u]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
glr
za stara na te numery



Dołączył: 26 Wrz 2012
Posty: 2486
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:25, 30 Paź 2013    Temat postu:

Dobry pomysł. Choć ja ostatnio jestem na tego typu porady i pogadanki uczulona. Mnóstwo programów jest w tv na ten temat i jak to zebrać wszystko do kupy to wychodzi na to, że najlepiej żyć o wodzie i sałacie. Wszędzie czają się jakieś oszustwa i świństwa, nawet tam gdzie w życiu byśmy nie podejrzewali...Mnie to przeraża, nsłucham się tego i potem w sklepie nic nie mogę kupić bo wszędzie jest jakieś "E" albo inne dziadostwo...Choć przyznaję, że z programu "Wiem, co jem" trochę się nauczyłam - np czytam etykiety parówek i sprawdzam czy nie ma w nich "mom".
Powrót do góry
Zobacz profil autora
buba
za stara na te numery



Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14381
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląskie i dolnośląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:55, 30 Paź 2013    Temat postu:

Mnie się też pomysł bardzo podoba. Mruga
Szczególnie, że właśnie przed chwilą odkryłam, że w curry jest sól, a w wersji z biedronki nawet glutaminian.
Się zdziwiłam szczerze mówiąc. Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brain
za stara na te numery



Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:25, 30 Paź 2013    Temat postu:

Nie jedzta margaryny - to tłuszcz roślinny utwardzony. W formie naturalnej jest w stanie płynnym i aby był zestalony trzeba w sposób syntetyczny zmienić przestrzenną konfigurację atomów. Margaryna to złowroga forma trans. To jest cholernie rakotwórcze. Prawie jak przypalona skórka na kiełbasce z grilla Mruga Na prawdę, ja tego nie używam w kuchni - nie istnieją dla mnie palmy, kasie, delmy, masmixy, ramy (olivio, yogo, areo i 100 innych odmian tego smarowidła). Do smarowania pieczywa: masło. Do smażenia: oleje/oliwy.
Nie jedzta też serków homogenizowanych, a jak już to rzadko. Dzieciom bym tego nie podawała. Chodzi o to, że cząsteczki tłuszczu w procesie technologicznym są intensywnie rozdzielane, rozdrabniane. I w efekcie są nienaturalnie małe, do czego nie jest przyzwyczajony nasz układ pokarmowy. Nie chce mi się sięgać do notatek, które są teraz na ciemnym strychu W skrócie serki typu Danio są silnie alergizujące, czego objawem nie musi być wcale silna wysypka. Poczytajcie o celiakii - to akurat choroba polegająca na nieprzyswajaniu glutenu (zawartego w wielu zbożach) i reakcja alergiczna objawia się m.in. poprzez osłabienie, próchnicę zębów, afty w jamie ustnej - czyli niepozornie.


Ostatnio zmieniony przez brain dnia Śro 22:26, 30 Paź 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:41, 30 Paź 2013    Temat postu:

Brain ja w ogole nie jem ani masla ani margaryny Mruga kanapek nie smaruje od dziecka Wesoly A tak to olej.
Z tymi kielbaskami to tez zawsze lepiej piec na ognisku niz na grilu bo na grilu spalajacy sie tluszcz nie ma uscia i wszystkie raktworcze substancje leca na kielbaske a na ogdnisku ulatuja na rozne strony Mruga

Zastanawiam sie zawsze jak to jest z tym tluszczem w piekarniku ja np. Nie jestem w stanie doszorowac go na blysk a wiadomo ze tego budu jest tam troche no i jak to wplywa na to jedzenie pieczone ten stary tluszcz ktory sie pali.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Trulek
za stara na te numery



Dołączył: 01 Sie 2006
Posty: 1616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 22:43, 30 Paź 2013    Temat postu:

brain napisał:
.. Do smarowania pieczywa: masło. Do smażenia: oleje/oliwy. ....

A do ciasteczek ??
"Kasia "
Nie za często !!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maria
Moderator



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Irlandia jak narazie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:45, 30 Paź 2013    Temat postu:

jezeli uzywacie pomidorow w puszcze przerzuccie sie na te w sloiku, puszki w ogole sa szkodliwe, ale pomidory to juz bardzo bo kwasne i latwo niestety przechodza do nich syfne substancje z puszki (BPA)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:50, 30 Paź 2013    Temat postu:

Pomidorow nie ale ananasy i brzoskwinie mi sie zdarza. Tak samo kukurydza. Tak samo z tym? Koncentraty juz od dawna w sloiczkach kupuje Wesoly

A no i ogladalam gdzies ze BPA jest tez w tych wielkich butlach na wode np w aptekach i poczekalniach w przychodni ( takze u gina gdzie wiekszosc to ciezarne). Ja juz z tego nie pije chyba ze padam z pragnieniam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brain
za stara na te numery



Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:51, 30 Paź 2013    Temat postu:

Najlepiej wg mnie piec na grillu ale na tej srebrnej tacce, albo podłożyć folię aluminiową. No albo po prostu pilnować, często obracać kiełbę, co by się nie spaliła. Co innego, że niektórzy lubią jeść spalone. Mój wujek to nawet ciasto lubi spalone

Trulek do jakich ciastek? Ja kremy do ciast (ogólnie nie lubię ciast z kremem) robię na bazie serka mascarpone ze śmietaną kremówką i różnymi wariacjami. Osobiście nie przemawia do mnie krem pt. kostka masła / margaryny + żółtko + szklanka curku. W ogóle zjeść kostkę margaryny na słodko... o losie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:53, 30 Paź 2013    Temat postu:

No i nie uzywajcie folii aluminiowej bo jest neurotoksyczna, ani garnkow aluminiowych. Zamiast piec w folii (bo niby zdrowiej) warto sie przerzucic na papier sniadaniowy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 22:53, 30 Paź 2013    Temat postu:

Nie jem margaryny od wielu lat.
Blee....

Bardzo szkodliwe są też wszelkie folie i plastikowe pojemniki.
Do przechowywania żywności najlepsze pojemniki szklane.

Znajoma bardzo polecała tę książkę: [link widoczny dla zalogowanych]

Teraz patrzę na spis rozdziałów i jest właśnie - plastic nie jest fantastic Mruga


Grl, bardzo pilnuję tego, co kupuję i co jemy. Uwierz mi, wbrew pozorom, jest sporo produktów, które nie mają w sobie syfu Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:54, 30 Paź 2013    Temat postu:

Ale to tez nie chodzi.o palenie kielbaski tylko o tluszcz ktory skapuje do ognia i sie pali. To nawet z surowej kielbaski kapie.

Edwarda sa i produkty mniej nafaszerowane ale sa tez drozsze. Nie mowie o curry z glutaminianem sodu bo to juz bez roznicy w cenie tylko trzeba czytac sklad, ale wiele z lepszych produktow jest po prostu drogich. Chociazby szynka jakas najtansza w miare smaczna to z 18-20zl trzeba dac a za taka jakbym sobie zyczyla ze tylko mieso przyprawy to od 35 w gore.


Ostatnio zmieniony przez ika dnia Śro 22:57, 30 Paź 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 23:00, 30 Paź 2013    Temat postu:

Trulek napisał:
brain napisał:
.. Do smarowania pieczywa: masło. Do smażenia: oleje/oliwy. ....

A do ciasteczek ??
"Kasia "


Ja do ciast i ciasteczek jak jest w przepisie margaryna to zamieniam ja na maslo i wychodzi super.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:05, 30 Paź 2013    Temat postu:

Ja akurat nie o szynce

Tylko o ketchupie czy jogurcie na przykład
Nie mówiąc o warzywach, owocach czy kaszach Wesoly


Na cenę produktów też muszę patrzeć, a jakże!
Ale prawda jest taka, że wolę kupić raz w tygodniu 300 g dobrej jakościowo szynki niż codziennie jeść taką, że mi po jednym plasterku gula w gardle staje Kwasny

Moja mama na przykład ma coś takiego jak szynkowar. Nie jest to drogie a w mig robisz sobie pyszną domową szynkę.


A z drugiej strony - jak jesz syf to za chwilę będziesz musiał wydać kasę na leki, które będą leczyły choroby tym syfem spowodowane.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brain
za stara na te numery



Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 23:06, 30 Paź 2013    Temat postu:

Olenkita - jeśli chodzi o piekarnik to wiadomo, ale na grillu nie bardzo z tym papierem. W sumie ja i tak po prostu często przewracam to co piekę. Czasem używamy tacek, a o folii nie wiem po co napisałam. Edytuję to, bo jeszcze kogoś wprowadzę w błąd.

Garnki aluminiowe - lekkie, z cienkim dnem, tanie i made in China. Straszny syf.

No ja akurat starałam się wybierać dobre, atestowane pojemniki plastikowe (też was szlag trafia, kiedy ktoś mówi "PLASTYKOWE"? Neutral ), takie do lodówki - bo nie spotkałam się ze szklanymi po prostu. A na jakieś tam mąki, cukry, makarony, bułki tarte mam poj. szklane.

Jeśli chodzi o mieszanki przypraw - tak na prawdę nie wiemy co tam do końca jest.
Tak samo jak patrzę na tuńczyka rozdrobnionego - aż mi się jeść odechciewa. Brunatne to z wyglądu, smakuje inaczej, ma inny zapach (gorszy). Nie wiem co to, więc nie jem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony 1, 2, 3 ... 22, 23, 24  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 22, 23, 24  Następny
Strona 1 z 24

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin