Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 17:55, 08 Sty 2015 Temat postu: wątróbka |
|
|
Czy któraś z was ma jakiś fajny przepis na wątróbkę - jakąkolwiek, wieprzową, wołową czy cielęcą...
Nigdy żadnej nie robiłam, chciałabym jednak spróbować
Ktoś, coś?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Acayra
nauczyciel NPR
Dołączył: 13 Lut 2014
Posty: 628
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 18:17, 08 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
Jeżeli żadnej nie robiłaś, to najlepiej zacząć od drobiowej; jest najdelikatniejsza i nie ma ryzyka, że wyjdzie twarda jak podeszwa Ja wątróbkę zawsze robię właśnie drobiową i nie mam jakiegoś wymyślnego sposobu - po prostu, smażę na oleju z dużą ilością cebulki w piórkach. Dopiero po usmażeniu (ja lubię dobrze wysmażoną na rumiano, ale można też na półkrwisto, jak ktoś lubi) solę, nigdy przed, + lekko doprawiam pieprzem. Tak prosto przygotowana jest dla mnie najlepsza. Oczywiście można na bazie wątróbki zrobić fajne sosy i podać np. z kopytkami, ale może dziewczyny bardziej zdolne w kulinariach dopiszą
I uwaga na marginesie - wątróbka lubi "strzelać", więc warto nieco przykryć patelnię pokrywką lub sitkiem.
Edit:
Zapomniałam dopisać, że czasami przed wrzuceniem na patelnię wątróbkę obtaczam w mące. Dzięki temu po usmażeniu jest bardziej chrupiąca. Można nawet poeksperymentować z panierkami, jeśli ktoś lubi.
Ostatnio zmieniony przez Acayra dnia Czw 21:25, 08 Sty 2015, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 18:23, 08 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
Acayra w zasadzie juz dała gotowy szczegółowy przepis :–) ja tylko dodam , że do wątróbki i cebuli pod koniec smażenia, mozna dodać cząstki jabłek i posypać majerankiem .
Ja z wątróbki drobiowej piekę taki farsz , którym zwykle nadziewa sie kurczaki , z dodatkiem rodzynek , bułki namoczonej w mleku i z dużą ilością pietruchy. Piekę to jak pasztet i jest super na ciepło i potem na zimno do kanapek .
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:34, 08 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
ja moczę wątróbkę min. 20 min w mleku (najpierw myję, oczyszczam z błon), potem odsączam, smażę na oleju z dodatkiem masła, z cebulką oczywiście, pieprz, sól na końcu, ew. majeranek, tyle. szybko, tanio i smacznie
|
|
Powrót do góry |
|
|
matunia
za stara na te numery
Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:15, 08 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
Ale mi smaka narobilyscie! Uwielbiamy wątróbkę. Robię tak jak dziewczyny.
|
|
Powrót do góry |
|
|
tinuviel
znawca NPR
Dołączył: 04 Lis 2011
Posty: 452
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 7:35, 09 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
Mniam:) aż mam ochotę na wątróbkę moja mama robi przepyszną właśnie z jabłkami:)
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 9:47, 09 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
dzięki! W sobotę watróbka!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 11:42, 09 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
Ja robię jak dziewczyny, ale czasem dodaję jeszcze pokrojona paprykę, chilli, pieczarki i odrobinę sosu sojowego. Do tego ziemniaczki z cebulką i buraczki ćwikłowe. Pycha Już wiem co w niedzielę na obiad
|
|
Powrót do góry |
|
|
babajaga
za stara na te numery
Dołączył: 15 Lis 2013
Posty: 2645
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:32, 13 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
Tylko się tam za często nie raczcie tą wątróbką, bo ma dużo wit. A i trzeba w ciąży uważać, żeby nie przesadzić z ilością
|
|
Powrót do góry |
|
|
tinuviel
znawca NPR
Dołączył: 04 Lis 2011
Posty: 452
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:12, 17 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
Jadłam dzisiaj watrobeczke pyyyyyyszna normalnie niesamowite
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:29, 17 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
ja też dziś, mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 19:24, 17 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
tak, w ciąży raczej nie powinnaś jeść wątróbki
a ja tylko drobiowa, podsmażona z cebulka lubię od czasu do czasu
|
|
Powrót do góry |
|
|
tinuviel
znawca NPR
Dołączył: 04 Lis 2011
Posty: 452
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 20:08, 17 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
A czemu trzeba uważać na te wątróbkę w ciąży?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Polly
za stara na te numery
Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 4566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 17:44, 18 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
Bo ma dużo wit. A.
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 21:34, 18 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
Ja tam parę razy jadłam w ciąży wątróbkę. Właśnie przy słabej morfologii. Choć oczywiście co dzień czy kilka razy w tygodniu to byłoby niezdrowe.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|