Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:49, 04 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Zrobiłam dzis strogonowa ale trochę inaczej. Maz nie wyjadł prawie całe. Z tej porcji nie bedzie odgrzewania ja miałam 800 g mięsa ( taka piękna francuska wołowinę kupiłam... Uśmiechała sie do mnie, no musiałam kupić ), trochę więcej zrobiłam i i tak mało co zostało mi
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 9:36, 05 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Addis - zupa gulaszowa
ale apetytu mi narobiłaś, tylko, że ja chyba nie umiem wołowiny przyrządzać
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 10:01, 05 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
lisc, wolowina jest bardzo wdziecznym miesem ciezko ja spieprzyc moim zdaniem
do zupy gulaszowej daje normalnie wino, dlatego teraz nie robilam, a najpierw na zupe mialam ochote
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 10:17, 05 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
moim zdaniem łatwo
ale gulasz wychodzi nieziemski
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 10:35, 05 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
ja w ogole uwielbiam wolowine, moze dlatego. Baaaa uwielbiam mieso
|
|
Powrót do góry |
|
|
krówka
za stara na te numery
Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5622
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:29, 05 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Karafka czy ty masz grupę krwi O ? tak uwielbia mięso a najlpsza dl aniej wołowinka.
Zupa gulaszowa jest przepyszna i tylko to z wółowiny umiem zrobić.
Karafka czy przygotowujesz specjalnie wołowine chodzi mi o jakąś martynatę własnej produkcji lub coś podobnego...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 13:09, 05 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Krew mam A1 wiec to nie to
Nigdy wołowiny nie marynuje, wg mnie wołowina ma tak cudowny własny i intensywny smak, ze wszystkie marynaty go psują. Wołowina potrzebuje tylko soli, pieprzu, papryki ( chili) , pimentu i ziela. To podstawa. Można dawać trochę jeszcze kolendry, kurkumy, goździka. Ale to ostrożnie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
aleen
za stara na te numery
Dołączył: 09 Wrz 2014
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 18:51, 05 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Jak ostatnio jjadłam steka to nawet go nie soliłam. Mięso było tak dobre, że nie potrzebowalo już nic. Ale to trzeba mieć dobre źródło.
Ja wołowinę zaczęłam robić przypadkiem bo dostałam kawałek na zrazy od teściowej. Moja mama nie umie robić wołowiny ale tak naprawdę wynika to z tego że nigdy nie mmiała dostępu do dobrej mięsnej rasy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 19:17, 05 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Steka nie soli sie nigdy dopiero można solić na talerzu. Ale jak jest jakiś sos czy maslo ziołowe to juz nie trzeba właściwie. Mmmm ale mam smaka! Po rozwiązaniu pójdziemy do naszego Argentyńczyka, jeeee
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 23:40, 05 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Ja mam B i też uwielbiam mięso Moja mama zawsze powtarzała, że ja z owoców to lubię najbardziej schabowego
|
|
Powrót do góry |
|
|
aleen
za stara na te numery
Dołączył: 09 Wrz 2014
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 20:56, 06 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Oczywiście, że steka dopiero na talerzu. A najlepiej to właśnie z masełkiem. Dostałam slinotoku na samą myśl. Jak wrócę z porodu to też wyślę męża po porcję żelaza
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:09, 06 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Kurcze a ja do wołowiny nie mogę się przekonać, mnie to za mocno pachnie... By 'nie powiedzieć gorzej... Dziś była wołowina z grilla, soczysta, miękka, a ja jak pies do jeża. To w moim rankingu mies przedostatnia pozycja przed baraniną, jagnieciną, ale tych odmawiam, już ci co mnie zapraszają to wiedzą
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:17, 07 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Ja mam krew 0, mogłabym jeść samo mięso, bez warzyw czy ziemniaków
I jak mam ochotę coś podgryźć w z lodówki/szafki, to plaster szynki przed kostką czekolady
|
|
Powrót do góry |
|
|
|