Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 17:54, 07 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Ostatnio czytałam że można dusić, gotować na parze, smażyć i smażyć w głębokim tłuszczu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:17, 07 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
tak z ciekawości pytam czy do tych żeliwnych naczyń jedzenie nie przywiera?
nigdy takich nie miałam, kiedyś z teflonem miałam, a teraz kupuje tylko z powłoką ceramiczną
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:21, 07 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Je trzeba najpierw przepalic zeby sie patyna zrobiła. Z kazdym smażeniem robi sie coraz większa i po pewnym czasie nie przywiera. Tylko takich patelni jak mówiłam, sie nie myje płynem tylko woda.
Ale... Na swojej nie zrobie za bardzo naleśników chociaż musze znow spróbować
|
|
Powrót do góry |
|
|
Niania
Site Admin
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:38, 07 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Karafka - a jak mocno przypali się coś to czym myć? solą? sodą, da się szczotką-druciakiem, czy nie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:43, 07 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Druciakiem rozwalisz patynę
Jak juz sie serio nie da inaczej to sola ale z olejem! Nie z woda
Ja w razie przypalenia skrobie taka plastikowa szpachelką. I bardzo gorąca woda. Ale to musisz robic odrazu po gotowaniu i wtedy wielkiego skrobania nie ma. W takiej patelni sie smaży ale jedzenia nigdy nie przetrzymuje.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Addis
za stara na te numery
Dołączył: 05 Mar 2015
Posty: 4615
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska
|
Wysłany: Pon 19:19, 07 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
i kwaśnego chyba nie można robić, zwłaszcza sosu pomidorowego, bo się wżera. Mieliśmy kiedyś taką patelnię, jeden sos bolońcki i cała wyhodowana patyna była podrdzewiała.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Niania
Site Admin
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:23, 07 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
o kurcze, pomidorów nie można? uuu to źle bo ja dużo robię z pomidorami, przecierem..
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:28, 07 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Tak, pomidorów nie. Ale ja na niej smażę wiec mi to nie przeszkadza. W woku pomidorów tez nie robisz wiec luzik.
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 19:39, 07 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Ja sosy pomidorowe robię w takim żeliwnym garnku. Chyba żeliwnym, w każdym razie grubym czarnym. I fajnie się w tym robi. Drogi był ale jest wart ceny.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:23, 07 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Garnki żeliwne maja najcześciej w środku powłoki rozne i wtedy można w nich wszystko robic. Taka patelnia czy wok który pokazywałam nie maja powłok.
Mam jeden żeliwny garnek z powłoka i tez bardzo go lubię. Poluje na nastepny
|
|
Powrót do góry |
|
|
Niania
Site Admin
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:25, 07 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Karafka napisał: | Tak, pomidorów nie. Ale ja na niej smażę wiec mi to nie przeszkadza. W woku pomidorów tez nie robisz wiec luzik. |
nie luzik bo ja nigdy nie trzymam się tradycji
garnek z jakiegoś kraju- kuchnia z jakiegoś kraju
oczywiście że tak, ale nie wyłącznie
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 20:57, 07 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Nianiu, ale wiesz, my kiedyś coś z pomidorem robiliśmy w tym woku tefala i niezbyt się sprawdził. Chyba się przypalało, w każdym razie za duża powierzchnia parowania była i woda z sosu uciekała i nie byliśmy zadowoleni z efektu.
Ale w tym woku robiłam jakieś ala powidła z czegoś i szybko woda mi parowała, dusiłam dużo krócej i pach do słoika.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Niania
Site Admin
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
|
Powrót do góry |
|
|
|