Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 18:57, 16 Mar 2007 Temat postu: Z czym robicie tortillę? |
|
|
Własnie robię tortillę i juz wyeksploatowałam wszystkie możliwe pomysły na nadzienie. Może ktoś coś podpowie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
pinky
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 16 Lut 2007
Posty: 1164
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: 51°17'N 22°52'E Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 19:06, 16 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Kukiełka
Chodziło Ci o to z czym "robicie", czy z czym "robi się" tortillę?
Cenzor upierdliwy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:26, 16 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Z czym robicie? To z kontekstu wynika przecież.
Sorry. Mam tysiąc rzeczy do roboty i mi się tak spieszy, że nie patrzę, co piszę. Może dlatego,ze zawodowo tony cudzych wypocin sprawdzam, to swoich juz nie. Sorry, oczywiscie błędy niecelowe były.
Ta "kukiełka" jest niezła
Stanowczo wolę ręcznie pisać....
Może będę pisac i skanować?
|
|
Powrót do góry |
|
|
gaga
nauczyciel NPR
Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 20:22, 16 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Ja podsmażam mięso z kurczaka (zapeklowane wcześniej w przyprawach wg gustu - ja uwielbiam przyprawę do ... gyrosa ) Przekładam do rondla a na pozostałym oleju podsmażam cebulkę i czosnek. Dodaję cebulę do mięsa, wlewam "Fasolkę z kukurydzą po meksykańsku" Bonduelle . Duszę jeszcze chwilę razem i nadziewm naleśniki. Czasem posypuję żółtym serem i jeszcze zapiekam.
Pycha
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:02, 17 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
A to dobre z tą meksykańską. Ja robię kurczaka z przyprawą do gyrosa, sąłate, sos czosnkowy z ziołami prowansalskimi, prażoną cebulkę i kapustę czerwona ze słoika (wsdzystko na zimno, tylko mięso i naleśnik - smazony bez tłuszczu) ciepłe.
|
|
Powrót do góry |
|
|
gaga
nauczyciel NPR
Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 6:56, 19 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
No może i ta moja tortilla bardziej podchodzi pod buritos ale zwał jak zwał. Grunt, że smaczne
Kukułko a jaki masz przepis na ciasto naleśnikowe do tortilli? Bo ja robię na oko i czasem wychodzą mi bardzo twarde, że nie da się zwinąć tylko się łamią
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:11, 19 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Jak na naleśniki, na oko, tylko smazę bez tłuszczu, a do ciasta ciut oleju dolewam. a Ty jaki masz przepis?
|
|
Powrót do góry |
|
|
gaga
nauczyciel NPR
Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 6:14, 20 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Ja robię z mąki pszennej, oliwy i wody. Zagniatam ciasto jak na pierogi, rozwałkowuje i smażę na suchej patelni. Taki przepis znalazłam w necie ale nie podali proporcji dlatego raz mi wyjdą a raz nie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 13:35, 31 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
Odświeżam.
Długo szukałam i w końcu udalo mi się znaleźć dobry przepis na tortile
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19992
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:34, 14 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
ja zawsze żyłam w przekonaniu, że tortille robi się z mąki kukurydzianej...
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:44, 14 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Strzyga też tak myślałam i nawet kiedyś zrobiłam, ale to się do niczego nie nadawało i się rozwalało w rekach dosłownie. Od tamtej pory tortilli nie robie.
Może jak sie remont skończy to wypróbuję ten przepis
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19992
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 15:19, 14 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
ja nigdy nie robiłam, bo mój by czegoś takiego nie zjadł
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 16:13, 14 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Ja też nie lubię takich rzeczy, ogólnie fast foodów, bo tam sa sosy których nie cierpię i jeszcze inne rzeczy, dlatego na mieście nie kupuję. Ale w domy sobie smaże miesko dobre i robię sałatkę z czym chce i jest pychaaa
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19992
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 17:03, 14 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
ja bardzo lubię z kolei
nie mam dziś pomysłu na obiad... zupa mi się skwasiła, mięso za oknem zepsuło, nie chce mi się nic robić...
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaczek1
mistrz NPR-u
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 20:08, 14 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Mi kiedyś koleżanka sprzedała przepis na bardzo fajny wkład do tortilli (takich kupnych):
- 3 papryki w 3 kolorach
- opakowanie fety,
- zioła prowansalskie,
- czosnek.
Paprykę kroimy w dużą kostkę. Smażymy-dusimy na oleju/oliwie z czosnkiem do ulubionej twardości. Pod koniec dodajemy czosnek, fetę i zioła.
Można dodać kawałki piersi z kurczaka na początku.
Trochę dziwnie brzmi ten przepis, ale jest bardzo dobry.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|