Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Czy ja (lub mój małżonek) robię samodzielnie zaprawy z owoców/warzyw? |
Tak, co roku |
|
27% |
[ 9 ] |
Sporadycznie |
|
30% |
[ 10 ] |
Nie, nigdy |
|
42% |
[ 14 ] |
|
Wszystkich Głosów : 33 |
|
Autor |
Wiadomość |
gaga
nauczyciel NPR
Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 8:42, 04 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Sory to był cytat mk, tylko ona zacytowała ciebie
Ale ktokolwiek ma przepis na przetwory z cukini na słodko to poproszę
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 22:00, 06 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Sprawdzę jeszcze u mamy ale z tego co pamiętam to przepis był chyba taki [link widoczny dla zalogowanych]
Wiem, że ten zapach anansowy się dodawało. Żeby było fajniejsze moja mama robiła nie kosteczki ale kulki - chyba czymś takim [link widoczny dla zalogowanych]
Ostatnio zmieniony przez walecznaS dnia Pon 22:07, 06 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cera
za stara na te numery
Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 8066
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 23:31, 06 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
Jak najbardziej tak, co roku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 13:08, 09 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
my w tym roku zrobiliśmy 10kg ogórków kiszonych
i 30(!) słoików pomidorów (myję, parzę, obieram ze skórki, do słoików i gotuję, nie dodaję żadnych przypraw - potem doprawiamy w zależności od tego, do czego używamy. a używamy do zrobienia sosu do makaronu, sosu do pizzy, i do zupy pomidorowej - wtedy rozdrabniamy blenderem)
planujemy jeszcze powidła śliwkowe
dżemy robią nam moi rodzice (jak pytają, ile chcemy, to mówię, że zjemy każdą ilość )
kiedyś robiliśmy trochę korniszonów, ale teraz daliśmy sobie spokój - w sklepie można kupić smaczne (w przeciwieństwie do kiszonych)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Polly
za stara na te numery
Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 4566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:54, 09 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny, a robiłyście kiedyś konfitury z owoców, ale bez dodatku cukru? Przymierzam się w tym roku, ale boję się, że mimo pasteryzacji mi się zepsują.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Iskra
za stara na te numery
Dołączył: 15 Sie 2013
Posty: 4562
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wlkp Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 17:28, 09 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
Moja mama kiedyś robiła i jej wyszły
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12436
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 19:49, 09 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
hehe...z ciekawosci normalnie zajrzałam do watku, a o jakiez to tajemnicze zaprawy sie rozchodzi...
ja bym nigdy nie uzyła tego słowa.. dla mnie to przetwory....
|
|
Powrót do góry |
|
|
buba
za stara na te numery
Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14381
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie i dolnośląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:55, 09 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
Dona napisał: | ja bym nigdy nie uzyła tego słowa.. dla mnie to przetwory.... |
Dla mnie tak samo.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:26, 09 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
ja też robię przetwory nie zaprawy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Iskra
za stara na te numery
Dołączył: 15 Sie 2013
Posty: 4562
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wlkp Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:39, 09 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
a ja robię zaprawy
to pewnie zależy od tego z jakiej części Polski kto pochodzi albo jego rodzice
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 8:54, 10 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
u mnie raczej zaprawy się też mówiło i robimy, robimy choć 2 raz w tym roku wcześniej mieszkaliśmy w bloku to nie było gdzie tego trzymać bo piwnicy nie mieliśmy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 8:57, 10 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
Zaprawa to jest na budowie a tak na serio to u nas się zamiennie stosuje te zwroty
U nas w domu to się tego całe mnóstwo robi, kompoty dżemy, powidła, przeciery, sałatki itp. Co wyrośnie to bach do słoika
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 10:53, 10 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
A ktos z was robi syrop z czarnego bzu? Bo tu dziewczyny szaleja, dodaja cynamon, imbir, miod...tylko ze ja bym nie wiedziala ile to moze stac.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 10:58, 10 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
Wiem tylko że z czarnym bzem trzeba uważać bo działa silnie napotnie chyba.
A jak się robi inne syropy to one zapasteryzowane mogą stać i stać
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 11:25, 10 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
jest bardzo, bardzo zdrowy i wspomaga system odpornosciowy. o dzialaniu napotnym nie slyszalam
|
|
Powrót do góry |
|
|
|