Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
abeba
Gość
|
Wysłany: Śro 16:50, 06 Maj 2009 Temat postu: zastygła czekolada na bitej smietanie - jak to zrobić? |
|
|
Hej,
jadłam niedawno pyszne ciasto/przekładaniec i chcę je zrobić na synka urodziny. Ale mam jeden problem u góry jest warstwa bitej smeitany a na niej polewa twarda z czekolady. Jak to zrobić by czekolada (ciepła chyba) nie zmieszała sie ze smeitaną? cały przekładaniec sie mrozi potem i podaje mocno schłodzony.
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 17:00, 06 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
może do topionej czekolady dodać trochę słodkiej śmietanki? a może nie robic jednolitej polewy tylko takie czekoladowe esy-floresy?
wrzuć przepis pliiiz...u nas tez impreza lada dzień
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20004
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 17:19, 06 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
ja kupowałam taką polewę czekoladową, która 'na czymś' bardzo szybko zastyga. Było chyba napisane na opakowaniu. Wtedy nie ma czasu się zmieszac.
|
|
Powrót do góry |
|
|
abeba
Gość
|
Wysłany: Śro 17:19, 06 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
ciasto nazywa się 3bit, jak batonik.
Wygląda od dołu tak:
warstwa herbatników
warstwa kremu budyniowego jak z napoleonki lub karpatki
warstwa krakersów!
warstwa toffi
warstwa krakersów
warsstwa bitej smietany
i na tym warstwa czekolady.
To wszystko sie bardzo mocno schładza i podaje mniej więcej jak tiramisu albo inne zimne desery.
Tak jak przygotowała to narzeczona kuzyna to była warstwa własnei zastygłej czekolady, taka skorupka. Jak nie wymyslę jak to zrobić to zrobię płynną, jak na murzynku...
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 17:44, 06 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
abeba napisał: | warstwa krakersów!
|
słonych???
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Śro 18:07, 06 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
mam ten przepis
ciasto jest REWELACYJNE
|
|
Powrót do góry |
|
|
abeba
Gość
|
Wysłany: Śro 18:08, 06 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
tak!
to się przegryza z toffii jak w snikersie np
ja mam zamiar zrobić to z krakersami "naturalnymi" marki Tucs, są mniej słone i tłuste niż Lajkoniki, moim zdaniem.
No nie wiem, strzyga, taka sztuczna polewa mi średnio smakuje.... jeszcze na babce piaskowej to może ale nie na smeitanie...
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 18:15, 06 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Ja robię 3bita z innego przepisu, bez krakersów i tam na wierzchu, na śmietanie jest czekolada tarta.
U nas 3bit na kążdą okazję jest robiony ale mam już dosyć więc następnym razem będzie z krakersami, dla odmiany.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Śro 18:40, 06 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Ja robię to tak:
czekoladę gorzką wrzucam do zamrażalnika i po chwili wyciągam i ścieram na tarce(na grubych oczkach) wg mnie wygląda super
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20004
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:55, 06 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
ja używam gotowej polewy, chyba maxi się nazywa, mnie smakuje - takie inne jakieś nie bardzo...
albo po prostu stopic czekoladę z czymś w rondelku i polac - powinno szybko zastygnąc nie 'burząc' śmietany, czy taką wedlowską kupic, tylko ją mniej rozrobic /ale to już chyba droższe rozwiązenie/
|
|
Powrót do góry |
|
|
abeba
Gość
|
Wysłany: Czw 11:41, 07 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
czy na pewno powinno zastygnąć bez burzenia ... wiesz, to ostatni etap, i tak zepsuć ciasto na koniec...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:09, 07 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Abeba, a nie latwiej by bylo zapytac wprost narzeczona kuzyna?
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:29, 07 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
ja robie to ciasta pod nazwa "bitowiec" ale zrezygnowalam sama z wiekszej ilosci karmelu bo bylo starsznie slodkie i mdle, poza tym-rewelacja
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:46, 07 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Fresito, robisz sama ten karmel, czy "rzucasz" jakis gotowy krem karmelowy albo cukierki toffi?
Ostatnio zmieniony przez Olenkita dnia Czw 12:47, 07 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:54, 07 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
gotuje 2 godz mleko skondensowane slodzone w puszce
|
|
Powrót do góry |
|
|
|