Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 11:41, 09 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
fajne
co to są burzyny?
|
|
Powrót do góry |
|
|
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 11:47, 09 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
taka piana, co się robi np. z gotowanego mięsa, owoców.
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 11:52, 09 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
Dzięki Jolu kupię pory i jutro porowa jak nic pewnie pory smażone , duszone na maśle dają lepszy smak zupie .
Dzis wypadło na ogorkową , już kończę gotować
|
|
Powrót do góry |
|
|
matunia
za stara na te numery
Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 11:58, 09 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
Jolu tylko białą część pora używasz do tej zupy?
A te ziemniaki to w kostkę czy jak? i czemu osobno gotowane?
Te 3 pory to na jaką objętość zupy wychodzi?
Myślałam, że będziesz potem tego pora blędować. Wydaje się, że później dużo "przeszkód" jest
Zainteresowałaś mnie, nie jadłam jeszcze takiej
|
|
Powrót do góry |
|
|
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 12:04, 09 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
matuniu,
właśnie gam pytała o taką zupę nie-krem
Gotuję osobno, bo jakoś tak się nauczyłam, nie lubię posmaku tej wody z ziemniaków, ale to nie jest jakaś zasada absolutna przy tej zupie
Używam nieco więcej niż biała część, do wysokości, gdzie por jest jeszcze jako tako soczysty.
Te 3 pory podsmażone to wchodzą na jakieś 1,25 l wywaru, to ostatecznie jest dość gęste, a nie że tylko kłaczki pora w wodzie
gam,
faktycznie chyba masło robi tu całą robotę, no i dodatek curry
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:14, 09 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
U nas burzyny to szumowiny się nazywa
Nie lubię pora wiec nie zrobię chociaz brzmi ciekawie Ja nie mam pomysłu na dzisiaj i zapsul mi sie blender wiec jedna z 5 zup mi odeszla
|
|
Powrót do góry |
|
|
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 12:28, 09 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
o tak, szumowiny też znam, jakoś mi te burzyny pierwsze się przypomniały ja lubię synonimy
|
|
Powrót do góry |
|
|
matunia
za stara na te numery
Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:34, 09 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
no to ja dam przepis na jedną z moim szybszych zup - pietruszajka
Można ją zrobić na rosone - wywarze mięsnym, ale nie trzeba i akurat ona lepiej mi smakuje bez mięsa.
No więc gotujemy wywar warzywny(por, seler, podsmażona cebulka - co kto ma) powiedzmy i wrzucamy:
- pokrojone w pół plastry ziemniaki - dla urozmaicenia (kto powiedział, że zawsze muszą być w kostkę??)
- ze dwie pietruszki - korzeń pokrojony w kostkę, słupki , jak kto chce
- natka pietruszki posiekana
- marchew starta na tarce, albo pokrojona w kostkę
Robimy zasmażkę II stopnia - czyli smażymy cebulkę na maśle, jak już będzie złocista to wsypujemy z łyżkę mąki i smażymy aż do fajnego jasno złotego koloru i wrzucamy to do zupy.
My się tym nie najemy, ale smaczne lekkie i zdrowe
|
|
Powrót do góry |
|
|
Iskra
za stara na te numery
Dołączył: 15 Sie 2013
Posty: 4562
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wlkp Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:20, 10 Kwi 2015 Temat postu: |
|
|
ojej
Matuniu wcześniej nie widziałam Twojego postu ale już wiem na jaką zupę będę namawiać mojego M
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:58, 10 Kwi 2015 Temat postu: |
|
|
matunia napisał: | Robimy zasmażkę II stopnia - czyli smażymy cebulkę na maśle, jak już będzie złocista to wsypujemy z łyżkę mąki i smażymy aż do fajnego jasno złotego koloru i wrzucamy to do zupy. |
Są zasmażki innych stopni?
|
|
Powrót do góry |
|
|
matunia
za stara na te numery
Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 20:23, 10 Kwi 2015 Temat postu: |
|
|
Jasne, że są Ptysiak. I i III stopnia jeszcze
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 22:49, 10 Kwi 2015 Temat postu: |
|
|
Już wyszukałam sobie i doedukowałam się
Ale nadal jestem zdumiona, że istnieje taki podział dziękuję, Matunia
|
|
Powrót do góry |
|
|
matunia
za stara na te numery
Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 8:56, 11 Kwi 2015 Temat postu: |
|
|
Ja chodziłam do gastronomika tak więc uczyłam się o takich dziwnych i mniej dziwnych rzeczach
|
|
Powrót do góry |
|
|
Niania
Site Admin
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 9:47, 11 Kwi 2015 Temat postu: |
|
|
koszatniczka napisał: | fajne
co to są burzyny? |
dla mnie sa to szumy
martunia ja 1 i 3 stopnia to jakie? bez mąki to 1 a z jakimś nabiałem to 3?
zgaduje do gastronomika nie chodziłam
Ostatnio zmieniony przez Niania dnia Sob 9:48, 11 Kwi 2015, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 10:09, 11 Kwi 2015 Temat postu: |
|
|
Matunia a myślałam, że tak podstawowa rzecz jak zasmażka nie jest w stanie mnie zaskoczyć
Tymczasem znalazłam takie coś:
[link widoczny dla zalogowanych]
Czuję się doedukowana
|
|
Powrót do góry |
|
|
|