Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

zupy?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 10, 11, 12  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aglaia
za stara na te numery



Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 1556
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 20:45, 28 Sty 2014    Temat postu:

Dona napisał:

jak narazie posmakowalam w kremie dyniowym... bardzo lubie ta zupę, szkoda ze pokonczyly mi sie zapasy mrozonej dyni..


Chyba Hortex ma dynię w mrożonce widziałam kiedyś w jakimś supermarkecie.

Krem z dyni to ma tyle odmian, że codziennie można jeść inny.

Ika - moje faworyty marchewkowe to:

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

Ja na przykład pora też nie lubię a w zupie zmiksowany jest fajny.

Za burakiem nie przepadam (kojarzy mi się z taką buraczaną paciają z przedszkola - fuj) a krem wychodzi całkiem, całkiem - nawet mój małż, który do tego pomysłu podszedł wyjątkowo sceptycznie był zachwycony. Z burakiem mam tylko jeden problem - rąk przez tydzień nie mogę domyć jak ich trochę więcej obiorę Confused .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maria
Moderator



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Irlandia jak narazie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 20:48, 28 Sty 2014    Temat postu:

w Irl sie rbi krem z marchewki ze swieza kolendra i galka, synek bardzo lubi.

wszelkie zupy z soczewicy

indyjska z soczewicy z pomidorami, mlekiem kokosowym, kuminem mmmmmm
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elusiaczek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:14, 28 Sty 2014    Temat postu:

Jeszcze grochowa i fasolowa.
Do krupniku zamiast kaszy jęczmiennej można dać soczewicę i zawsze to odmiana Mruga

A krem to można z bardzo wielu warzyw zrobić. Tylko moja A. średnio lubi kremy Smutny
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:17, 28 Sty 2014    Temat postu:

No i fasolka po bretońsku dzisiaj u mnie była Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12436
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 21:38, 28 Sty 2014    Temat postu:

oo, fajnie ze o soczewicy mi przypomniałyscie...

musze sie zabrac za jakas zupe, bo wczesniej tylko uzywalam jako farsz do krokietów
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 21:40, 28 Sty 2014    Temat postu:

Edwarda tak ci ładnie napisałam po pracy z telefonu i mnie wylogowało... Już więcej długich wypowiedzi na telefon pisać chyba nie będę...
Ale do rzeczy. Krupnik to chyba wiadomo;) Ja dodaję zawsze jeszcze cebulkę spaloną na gazie, a kaszy sypię tak sporo dość. No i wiadomo przyprawy jak do zupy, marchewka, pietruszka, natka, seler, robię na mięsie, bo starszy lubi, ale można bez, bo jest masło.
Więc robię wywar, z kaszą i warzywami i na taką zupę ze średniego garnka daje jeden duzy lub dwa małe pory. Kroje je w prążki (niemal całe, bo zielone części maja dużo mikroelementów) i duszę na maśle klarowanym do miękkości. I wrzucam razem z pokrojonymi ziemniakami. Dość dużo ziemniaków daje i zupa jest gęsta i dość tłusta, taka sycąca w zimowe wieczory Mruga

Ika no właśnie ja nie mogę śmietany bo karmię jeszcze. Ale krem z ziemniaków to by przeszedł, zawsze mleko sojowe mogę dać.

A pomysł na krupnik z porem wziął się właśnie z zupy z cieciewicą i porem;)

A buraczkową moja mama robiła krojac buraka w paski. Uwielbiam i tylko takąMruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maria
Moderator



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Irlandia jak narazie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:42, 28 Sty 2014    Temat postu:

te bardzo lubimy, chyba juz wstawialam...(z papryka i ziemniakami kilka lat temu Wesoly)

25g masla
2 duze zabki czosnku
cebulka posiekana
pol lyzeczki kurkumy
lyzeczka garam masala (ale lepiej dobrej jakosci nie tesco value - te sa gorzkie!)
1/4 lyzeczki chilli (lub mniej, jak kto lubi)
lyzeczka cuminu (tez dobrej jakosci)
2 puszki posiekanych pomidorow
175g czerwonej soczewicy (dobrze wyplukac!) - ja uzywam czerwonej i brazowej pol na pol
2 lyzeczki soku z cytryny jak sie lubi
600 ml bulionu
puszka mleka kokosowego
swieza kolendra do posypania jak ktos lubi

w garnku na masle podsmazyc cebulke, dodac czosnek i przyprawy
wlac wode, dodac soczewice i mleko kokosowe, gotowac 15 min na malym ogniu
dodac pomidory, gotowac dalej 15 min
doprawic, gotowe

Ja dodaje wiecej cuminu i garam masali, ale to jak kto lubi Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aglaia
za stara na te numery



Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 1556
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 21:44, 28 Sty 2014    Temat postu:

Z kremów to jeszcze oczywiście klasyka czyli krem pomidorowy i wariacje na ten temat.

W sezonie letnim dobry chłodnik nie jest zły . Za dobre gaspacho sporo bym oddała...


Ostatnio zmieniony przez Aglaia dnia Wto 21:47, 28 Sty 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kariga
za stara na te numery



Dołączył: 15 Kwi 2011
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 8:20, 29 Sty 2014    Temat postu:

Jaki zupowy odzew Wesoly
Ja UWIELBIAM barszcz czerwony, ale nigdy mi nie wychodzi smaczny Smutny
Próbowałam już kilka razy i zawsze go wylewałam...
Może macie jakiś sprawdzony sposób?


a jak robicie fasolową?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mamma
za stara na te numery



Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:07, 29 Sty 2014    Temat postu:

fasolowych i grochówek nie lubie,
a barszcz czerwony robię tak, że gotuje wędzoną szynkę (u nas się wędzi w domu ale świeżej jeść się boimy takiej więc gotujemy i tak robię na tej bazie też barszcz biały, kiedyś robiłam też na kupionej wędzonej szynce do gotowania) gotuję tak 15-20 min w niewielkiej ilości wody z czosnkiem i dużą ilością majranku i trochę soli, potem wyciągam szynkę, żeby mi się nie zabarwiła od buraczków, daję buraczki pokrojone w kostkę dość dużą trochę marchewki, a jak mi się ugotują buraczki już i miękkie są to dolewam zakwas z buraków, który w biedronce kupuje albo w jakimś supermarkecie, a i jeszcze pieprz daję bo lubię dość ostry barszczyk, potem jemy z ugotowanymi ziemniakami albo jajkiem i trochę tej szynki sobie do zupy dajemy

a ten krem z buraków robi się jak barszczyk i potem miksuje buraki czy jakoś inaczej?

a o co chodzi ze spalaniem cebuli na gazie, bierzesz tą cebule nad ogień i czekasz aż czarna będzie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aglaia
za stara na te numery



Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 1556
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 10:28, 29 Sty 2014    Temat postu:

bebe napisał:

a ten krem z buraków robi się jak barszczyk i potem miksuje buraki czy jakoś inaczej?



Krem z buraków robi się z pieczonych więc trochę inaczej niż barszcz. Też wzięłam przepis z Kwestii Smaku - super strona jeśli chodzi o gotowanie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elusiaczek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 11:00, 29 Sty 2014    Temat postu:

bebe, a ten zakwas to jaki? Ja w biedronce widziałam tylko taki w butelce ale on ma kiepski skład. Lubię barszcz ale średni mi wychodzi Smutny
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12436
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 11:29, 29 Sty 2014    Temat postu:

Mario.. ja nie znam wielu składników o których piszesz..Embarassed

cumin, garam masala...

emma, ta cieciewica o której piszesz to ciecierzyca?
literówka?

jakis przepis znacie na zupe z ciecierzycą, mam puszke której waznosc sie konczy w marcu I kompletnie nie wiem jak to spozytkowac...


Ostatnio zmieniony przez Dona dnia Śro 11:30, 29 Sty 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aglaia
za stara na te numery



Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 1556
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 11:44, 29 Sty 2014    Temat postu:

Dona napisał:
Mario.. ja nie znam wielu składników o których piszesz..Embarassed

cumin, garam masala...



Pozwól, że pomogę - cumin to poczciwy kmin rzymski - bez problemu można kupić, garam masala to jakaś mieszanka (już dokładnie nie pamiętam co tam jest ale chyba dosyć ostre) -z tym to już miałam większy problem ale myślę, że w dużym mieście w jakiś fajnych delikatesach się znajdzie.

Mario ja mam pytanie z innej beczki - Twój synek zje taką ostrą zupę (jednak chili i garam masala dają trochę ognia)? Ja przy takiej ilości wyzionęłabym ducha.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mamma
za stara na te numery



Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 11:50, 29 Sty 2014    Temat postu:

ja tak nie patrze dokładnie na skład, zresztą nie jem tego codziennie
kupowałam w biedronce i auchan takie w plastikowych butelkach, zarówno do barszczu czerwonego jak i białego
sa też przepisy jak zrobić taki zakwas z buraków ale osobiście nigdy nie próbowałam
robiłam kiedyś dawno też na sokach z buraków takich w szklanych butelkach teraz nie mogę sobie przypomnieć jakiej firmy... wtedy nie jest konieczne dodawanie buraków ale trzeba dawać bardzo malutko wody do gotowania mięsa
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 10, 11, 12  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 10, 11, 12  Następny
Strona 3 z 12

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin