Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 18:24, 02 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
Małgorzatka napisał: | U nas to rogulka. |
Dokładnie, rogulka
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20004
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:13, 02 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
dobra, do to czego to służy?
u męża w kuchni coś takiego było i tak sobie leży.
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:15, 02 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
Do mieszania, jak podbijasz, mąką, czy smietaną, to w kubku np. sobie tym mieszasz, tak kręcisz pocierając ręce
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 19:18, 02 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
Mąż tym miesza KASZĘ MANNĘ jak gotuje młodemu I wróciliśmy do punktu wyjścia
Ja grysik mieszam normalną łyżką, bo umyć rogulkę po tym mieszaniu to jest masakra!!! Mąż ma sam to myć, ale czasem na mnie wypadnie jak jest w pracy
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20004
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:19, 02 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
ja tam zawsze ubijam w kubku widelcem
za to pare razy tłukłam tym ziemniaki, bo nie miałam czym
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:00, 02 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
To jest świetne do mieszania mąki z wodą, ale ja to do wielu rzeczy używam np jak budyń robię kaszkę w garnku mieszam, śmietanę z wodą rozrabiam zanim do zupy wleję. Ostatnio mi się połamał to mam bidę w kuchni Wystarczy zaraz po użyciu do wody włożyć i pięknie odmoknie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12436
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 20:14, 02 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
Ika jak podbijasz? Co?
To jakis piękny regionalizm chyba
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:24, 02 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
Zycia bez mojej matewki sobie nie wyobrazam. Jak bez niej zrobic sos, budyn, etc? Mam 5 sztuk, w roznych rozmiarach
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20004
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:31, 02 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
jak to jak? tym:
[link widoczny dla zalogowanych]
Uploaded with [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 20:33, 02 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
A nazywa się to trzepaczka lub ubijak
I tego też nie cierpię myć
W sumie to nie potrzebuję ani trzepaczki ani rogulki. Mąż sam kupił i używa (tylko nie zawsze umyje).
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:41, 02 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
Hehehe, no widac tak z tym podbijaniem. Wlewanie mąki czy śmietany do zupy sosów i innych takich nazywa się "podbijaniem".
A trzepaczka to chyba do ubijania jajek jest Mąkę z woda mieszam w kubeczku więc mątewką najlepiej. Moi roidzce też mieli w wielu rozmiarach zawsze. Teraz tutaj w domu nie mam to robię tak, że w misce mam i leję powoli wode/zupę i szybko mieszam widelcem, albo wrzucam wszystko byle jak i blenderem
Ostatnio zmieniony przez ika dnia Pon 20:44, 02 Kwi 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12436
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 22:20, 02 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
ika...
no ja bym powiedziała "zabielic" smietana, albo "zagęścic" mąką...
albo "zaprawić" maka czy śmietaną
osobiscie nie uzywam ani tego ani tego....ew. jogurt....
ja uzywam do sosów tej trzepaczki, co strzyga
bo do białek to sie nie nadaje......sobie mozna trzepac i trzepac tym, a sztywnej piany sie nie zrobi
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20004
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:21, 03 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
to jest ubijaczka tzw. planetarna. nie umiałabym nią ubić jajek
Żeby zrobić pianę z białek używam takiej ubijaczki:
[link widoczny dla zalogowanych]
Uploaded with [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 18:18, 03 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
Dona napisał: |
no ja bym powiedziała "zabielic" smietana, albo "zagęścic" mąką...
osobiscie nie uzywam ani tego ani tego....ew. jogurt....
sobie mozna trzepac i trzepac tym, a sztywnej piany sie nie zrobi |
Dokładnie zabiela się i zagęszcza, ale ja tak jak Dona nie używam w ogóle śmietany (też tylko jogurt) mąki do sosów nie daję.
Trzepaczką nr 1 mój mąż bez problemu robi pianę. Ale on to mięśnie niezłe ma w rękach
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 18:19, 03 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
ubijacie jajka ręcznie? ile wam to zajmuje?
ja do wszystkiego miksera używam
|
|
Powrót do góry |
|
|
|