|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 20:58, 28 Kwi 2008 PRZENIESIONY Wto 8:12, 29 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
Edwarda napisał: |
Mięsko małemu na kanapki piękę sama ale sera nie umiem (jeszcze?) zrobić . |
Edwardo, już umiesz:
Ser żółty swojski
Składniki:
2 kg białego sera
2 l mleka
2 kostki masła
1 łyżeczka sody
garść kminku
sól
świeże zioła.
Wykonanie:
Mleko (koniecznie wiejskie) wlać do garnka, podgrzać prawie do wrzenia.Wrzucić ostrożnie mieszając, pokruszony ser (też wiejski).
Gdy z mleka zacznie oddzielać się serwatka, przecedzić przez płótno i ser mocno odcisnąć.
Rozgrzać masło na patelni, wrzucić odciśnięty ser, delikatnie wymieszać, aby ser połączył się z masłem.
Dodać sodę oczyszczoną, sól i dużo kminku. Można dodać trochę rozmarynu.
Mieszać na ogniu ok. 5 minut aż ser będzie ciągnący się i szklisty.
Foremkę „keksówkę” wyłożyć folią spożywczą.
Dno posypać kminkiem i rozmarynem.
Przełożyć ser do foremki i włożyć na kilkanaście godzin do lodówki.
Wyłożyć ser z foremki, kroić w plastry.
Uwaga:
Kompozycja składników, które dodamy do sera może być dowolna: zioła, kminek, mocno wędzone wędliny, salami, czosnek. Każdy ser ma odmienny smak, zależy od fantazji, nastroju robiącego, a nawet pogody.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 11:25, 29 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
Ile tego wyjdzie potem?
No i czy się nie zepsuje szybko?
Rany jeszcze ser wiejski. Nie no nie dam rady
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 15:55, 29 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
wyjdzie dużo, można zrobić pół porcji . poszukaj serka na targowiskach, moja koleżanka w twoim mieście kupuje wiejskie mleko i masło
starzeje się wolniej niż sklepowy, spokojna głowa.
przy okazji proste, świetne mięsko:
schab w liściach laurowych
dzień wcześniej zamarynować 1,5 kg schabu w:
6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżeczka soli
6 ziarenek pieprzu
16 liści laurowych, 6 pokruszonych plus liście do przybrania
½ szklanki białego wina
Nastaw piekarnik na ok. 200°C
Brytfannę wyłóż posiekaną jedną cebulą i 10 liśćmi laurowymi. Włóż mięso z marynatą, po bokach ułóż kości, (jeśli je masz i jeśli się zmieszczą). Piecz ok. 1h 30min.
Wyciągnij mięso, odetnij przypalone kawałki i odłóż do ostygnięcia. Brytfannę połóż na gazie, kości, liście laurowe i cebulę polej winem i ½ szklanki przegotowanej wody. Pozwól płynowi trochę pobulgotać i odparować ok. ⅓ , wyciągnij kości, a płyn przelej do garnka, przypraw.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 17:10, 16 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
I małemu dziecku z tym winem
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|